Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml veeniverd. Foto: Vida Press
Uudised
20. september 2018, 12:37

GEENIKAART KÕNELEB HAIGUSRISKIDEST. Vaata, millises apteegis saad hakata geenidoonoriks! (1)

Geeniproovi andes saab inimene uut infot enda kohta ja aitab kaasa ka Eesti teadusele. Nüüd saab geenidoonoriks mugavalt hakata juba kolmes Apotheka apteegis.

Eesti Vabariigi juubeliaastal kogutakse Geenivaramusse täiendavalt 100 000 inimese andmed. Lisaks Tallinna Viru Keskuse ja Tartu Lõunakeskuse Apothekale saab alates reedest, 21. septembrist, anda geeniproovi ka Solarise Apothekas.

„Apteegikülastajate huvi geenidoonorluse vastu on olnud üle ootuste suur. Võimaluse üle anda oma geeniproov just apteegis on inimesed olnud väga rõõmsad ja tänulikud. Ainuüksi esimesel päeval andis kahe apteegi peale kokku geeniproovi ligi 200 inimest. Kuna meedias oli sellest üsna palju juttu, külastasid inimesed geeniproovi andmise sooviga rohkem ka SYNLABi laboreid ja suurhaiglate verevõtupunkte,“ rääkis Apotheka esindaja, proviisor Mari Krass.

„Suure huvi tõttu tekitasime geeniproovide kogumiseks võimaluse ka kolmandas apteegis – alates reedest, 21. septembrist, saab geeniproovi anda ka Solarise Apothekas,“ lisas proviisor Krass. „Lisaks pikendasime Viru Keskuse apteegis geeniproovide andmise aega tunni võrra.“

Kõik kolm apteeki asuvad suure külastatavusega kaubanduskeskustes, kus on  mugav korraks apteeki põigata ja oma geeniproov ära anda. Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Liitumine on lihtne ja inimestele tasuta.

„Andes oma geeniproovi, saab inimene nii uut infot enda kohta kui ka aidata kaasa Eesti teadusele ja innovatsioonile,“ julgustas Mari Krass geenidoonoritega liituma.

Võta kaasa ID-kaart!

Geeniproovi saab anda:

  • Viru Keskuse Apothekas esmaspäevast reedeni kella 15–19 ning laupäeviti kella 11–15.
  • Tartu Lõunakeskuse Apothekas äripäevadel kella 16–19 ning laupäeviti 11–15.
  • Solarise Apothekas äripäevadel kella 16–19 ja laupäeval kella 11–16.

Enne geeniproovi andmist tuleb registreeruda geenidoonoriks – seda saab teha nii eelnevalt internetis aadressil www.geenidoonor.ee kui ka apteegis. Kohapeal saab end geenidoonoriks registreerida arvuti ja ID-kaardi lugeja või Mobiil-ID abil, samuti on võimalus anda oma nõusolek paberkandjal. Apteegis võtab geenidoonoreid vastu eraldi inimene, kes aitab vajadusel vormistada nõusoleku ja suunab edasi ruumi, kus toimub analüüsi andmine.

Eelnevalt aega broneerida vaja ei ole. Vereproove koguvad lisaks nimetatud apteekidele ka suuremad haiglad ja SYNLABi laborid üle Eesti. Kaasa tuleb võtta ID-kaart. Geenidoonoriks saavad hakata kõik vähemalt 18-aastased inimesed.

Mida proovidega tehakse?

Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml veeniverd. Vereproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse andmete genotüpiseerimise analüüs ehk teisisõnu saavad nad endale personaalsed geenikaardid. Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu on loonud arstiteaduse arengule olulise andmebaasi, millega on liitunud 53 000 eestimaalast – 5% Eesti täiskasvanud elanikkonnast.  Välja on töötatud meetodid terviseriskide paremaks ennustamiseks, et edaspidi saaks geneetilist informatsiooni arvesse võttes haigusi tulemuslikumalt ennetada ja täpsemalt ravida.