Alkohol võib tekitada tugevat sõltuvust. Tugeva pikaajalise sõltuvuse korral võivad võõrutusnähud olla väga rasked, isegi eluohtlikud.Foto: Vida Press
Hea nõu
21. september 2018, 13:58

5 kõige rohkem sõltuvust tekitavat ainet. Vaata, kas oled mõnda proovinud (8)

Missugused ained põhjustavad kõige rohkem sõltuvust?  Mis on kõige ohtlikumad? Mõned neist on paljudele tuttavad. 

Sõltuvust tekitavaid aineid võib hinnata mitmel moel: näiteks selle järgi, missuguseid võõrutusnähtusid see põhjustab, kui suur on selle turg, kui palju on selle aine sõltlasi ja missugune on sellest saadav nauding. Briti neuroteadlane David Nutt ja tema kolleegid reastasid viis kõige sõltuvusttekitavamat ainet, võttes arvesse mitut aspekti.

1. Heroiin

Spetsialistid paigutasid esikohale heroiini, mis on poolsünteetiline opioid. Heroiin tekitab erilti tugeva füüsilise ja psüühilise sõltuvuse.

Heroiini süstitakse, suitsetatakse või tõmmatakse ninna. Endise efekti saavutamiseks peab koguseid oluliselt suurendama.  Kui aine tarvitaja organismist kaduma hakkab, tekivad rängad võõrutusnähud: suurenenud ärrituvus ja agressiivsus, unetus, palavik, higistamine, liigesevalu, kõhulahtisus ning muidugi suur iha uue annuse järele. 

Heroiin on ohtlik ka selle poolest, et surm võib saabuda juba ühest annusest. 

2. Alkohol

Alkohol mõjutab ajusid ja kogu organismi mitmel moel. Tugeva pikaajalise sõltuvuse korral võivad võõrutusnähud olla väga rasked, isegi eluohtlikud. Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel sureb igal aastal 3 miljonit inimest alkoholist põhjustatud haigustesse. Mõned spetsialistid paigutaksid hea meelega hoopis alkoholi kõige rohkem sõltuvust tekitavaks aineks.

3. Kokaiin

Juba mõne kasutamiskorra järel võib tekkida tugev psüühiline sõltuvus.

Kokaiin on stimulant ehk närvisüsteemi ergutav aine. See teeb energilisemaks või ka närvilisemaks.Toime püsib üsna lühikest aega. Tarvitaja tunneb, et tal on rohkem energiat, väsimustunne ja  söögiisu kahanevad olematuks, inimene muutub jutukamaks ja püsimatuks, seksuaalhuvi võib tõusta.

Suurte annuste puhul võivad tekkida krambid, hirm ja agressiivsus. Mõned kasutajad saavad kokaiinist mürgistuse, sest neil on aine suhtes ülitundlikkus, mida pole võimalik ette näha.

Korduval kasutamisel võib kokaiin tekitada südame rütmihäireid, südamelihase verevarustuse häireid ja infarkti. 

Arvatakse, et maailmas tarvitab kokaiini 14-20 miljonit inimest. Umbes 21%-st kokaiini proovinutest saavad elu jooksul sõltlased. 

4. Barbituraadid

Barbituraate on kasutatud näiteks unetuse raviks, sest need alandavad teatud ajuosade aktiivsust. Väike annus tekitab eufooriat, suur kogus võib tappa, kuna tekitab hingamisraskusi.

Kui barbituraadid olid varem apteekides retseptiga üsna hõlpsasti kättesaadavad, olid nende väärkasutamine ja sõltuvused üsna sagedased.

Tänapäeval on barbituraatide kasutamine märgatavalt vähenenud. Kuna nende kättesaamine on raskem, tekib ka sõltuvust vähem.

5. Nikotiin

Suitsetades imendub nikotiin kopsude kaudu organismi ja jõuab ka ajju sekunditega. Maalma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel sureb suitsetamise tõttu igal aastal miljoneid inimesi, tubakatarvitamine on seotud vähemalt 25 haiguse tekkega ning seda peetakse maailmas suurimaks surmade põhjustajaks. Pole ühtegi organit, mida tubakakeemia ei kahjustaks.

Allikad: PsyPost, Narko.ee, Tubakainfo.ee