Printsess Diana (1961 - 1997) 1985. aastal. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
24. september 2018, 12:40

Printsess Dianat lahanud patoloog: üks asi võinuks tema elu päästa! (18)

31. augustil täitus 21 aastat printsess Diana surmast. Prints Williami ja prints Harry ema oli siitilmast lahkudes vaid 36aastane. Tema surma uurinud patoloog kinnitab, et Diana võinuks saatuslikus autoavariis ellu jääda.

Printsess Dianale ja tema uuele kallimale Dodi al-Fayedile sai saatuslikuks põgenemine paparatsode eest öises Pariisis. Nende sohver Henri Paul rammis kiirust ületades oma Mercedesega tunneliposti. Autojuht ja Dodi surid kohapeal, Diana elu nimel võitlesid arstid tükk aega, kuid neil ei õnnestunud südamete printsessi päästa.

Paul, kellel tegelikult oli vaba õhtu, kuid kes sai korralduse Dianat ja Dodit öösel sõidutada, oli pruukinud alkoholi ja retseptiravimeid ning ületas kõmupiltnike eest põgenedes kiirust. Kuid Diana surnukeha lahanud staažikas patoloog kinnitab Daily Mailile: printsess jäänuks ellu, kui tal oleks turvavöö kinni olnud.

"Tahaksin öelda, et Diana oleks igal juhul surnud. Aga tegelikult oleks ta saanud prints Williami ja prints Harry pulmades kohal olla, kui ta oleks turvavööd kasutanud," ütles 30 aastat patoloogina tegutsenud Richard Shepherd.

Shepherdi sõnul võinuks Diana pääseda kokkupõrkest vaid sinise silma ja ehk ka käeluumurruga. Ent muud vigastused jäänuksid sündimata. "Tema keha aga paiskus poolteise elevandi raskusega ettepoole ja inimese keha ei ole loodud sellist jõudu taluma."

Shepherd on töötanud patoloogina näiteks 11. septembri terrorirünnaku uurimisel. Kokku üle 23 000 lahangu teinud spetsialist räägib oma kogemustest värskes raamatus "Unnatural Causes" ("Ebaloomulikud põhjused").