Lapsed
25. september 2018, 14:34

Kaaries hävitas 2-aastase poisi hambad. Emale määrati 30 päeva tingimisi vangistust (17)

Rovaniemi kohus määras 30-päevase tingimisi vanglakaristuse emale, kes oli jätnud oma 2-aastase poja hambad ravimata ja väärkohtles tema 6-aastast poolõde.

Naine peab maksma poisile 4000 eurot kahjutasu talle põhjustatud valu ja kannatuste eest ja tüdrukule 300 eurot, kirjutab Ilta-Sanomat.

Kui poiss 2013. aastal sündis, oli ema 24-aastane. 2015. aasta märtsis märkas hambaarst, et poisi hammastes oli ebatavaliselt palju auke. Ülahambad olid kuni igemeteni rikutud. Hambaarst nõustas ema tervislikust toiduvalikust, soovitas vähendada magusasöömist, õpetas kasutama hambaharja ja -pastat.

Ema ei hoolinud nõuannetest. 2015. aasta sügisel, kui poisile hakati otsima kasuperet, selgus hammaste kohutav seisund. Kasupere ema rääkis kohtus, et märkas juba esimesel kohtumisel, et poisi ülemised hambad olid kulunud kuni igemeteni. Hambad olid katki ja hingeõhk haises. Poisil tõmmati narkoosi all välja seitse hammast ja parandati kuus hammast.

Laps kannatas pikalt valu käes ja pidi võtma ravimeid. Kasupere ema rääkis, et poiss oli sageli kurvalt küsinud, kuhu tema ilusad valged hambad on kadunud.

Ema rääkis kohtus, et hambad muutusid kiiresti auguliseks pärilikkuse tõttu. Hambaarsti sõnul oli põhjuseks suures osas ema hoolimatus suuhügieeni osas. Hambaarst pidas tõenäoliseks, et hammaste halb seisukord oli tingitud ka süsivesikuterikkast toiduvalikust ehk suhkrurikaste mahlade joomisest ja magusasöömisest.