Foto: Vida Press
Toimetas Sirje Maasikamäe 18. oktoober 2020 14:00
Kas mee väärtus kahaneb, kui see muutub tahkeks ehk kristalliseerub? Kas raviomadused säilivad?

Mesi on segu suhkrutest, veest, mineraalainetest ja õietolmust. Enamiku mees sisalduvatest suhkrutest moodustavad fruktoos ja glükoos. Nende kahe suhkru vahekord määrab ära selle, kui kiiresti mesi tahkub ehk kristalliseerub, kirjutatakse portaalis Mesionhea.ee.

Mida kõrgem on fruktoosisisaldus, seda kauem püsib mesi vedelana. Enamiku taimede nektarist tehtud meed hakkavad kaks kuud pärast vurritamist kristalliseeruma. On aga ka erandeid: näiteks rapsimesi kristalliseerub juba mõne nädalaga, ka võilillemesi muutub kiiresti tahkeks. Seevastu põdrakanepimesi jääb kauemaks vedelaks. Lehemesi võib jäädagi vedelaks. Ka kanarbikumesi ei kristalliseeru, vaid jääb omapäraselt sültjaks.

Kui mesi on kristalliseerunud, saab seda lihtsal viisil taas vedeldada – lase sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Foto: Pexels

Kuidas mett vedeldada?

Mee maitse ega toitaineline väärtus ei sõltu mingil moel sellest, kas mesi on vedel või tahke ehk suhkrustunud. Mesi on ikka väga väärtuslik.

Vedel mesi meeldib sageli inimestele rohkem, see tundub isuäratavam ja seda on mugavam kasutada. Kui soovid talvel vedelat mett, hoia meepurke +3 kraadi juures, see aeglustab kristalliseerumisprotsessi. Laual või köögiriiulil hoia vaid koheseks tarbimiseks mõeldud mett. 

Kui mesi on kristalliseerunud, saab seda lihtsal viisil taas vedeldada – lase sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Mee omaduste säilitamiseks ei tohi mee temperatuur tõusta üle 40 kraadi.

Samal teemal

Kommentaarid  (26)

tervis. 2. oktoober 2019 23:24
Mesi on mürgine ka siis kui mesitarude ligidal,raadiuses ligemal kui 2km kasvatatakse põllukultuure,mida meil ohtralt mürgitatakse.Mürgiste taimede õietolm ja nektar on ka mürgised.
Mesi. 2. oktoober 2019 23:15
Õige mesi tahkestub väga hästi.Hästi ei tahkestu kaanestamatta raamidest vurritatud mesi(võib käärima minna) ja üle kuumutatud või kristalliseerumist takistavate ainetega segamine.Nii et puhas mesi on hästi tahke mesi.
Kõik kommentaarid

SISUTURUNDUS