Ilmaasjata vähiravi saanud mehe kannatused algasid proovi valest tõlgendamisest. (Foto on illustratiivne).Foto: Vida Press
Keha
26. september 2018, 14:14

Mees tunnistati surmahaigeks. Kahe aasta pärast selgus, et tal raviti ilmaasjata vähki (57)

Mehele öeldi aastal 2006, et tal on elada jäänud vaid kolm nädalat. Kahe aasta pärast selgus, et tal polegi vähki ja teda on asjatult ravitud. Ta ei ole arstide peale vihane, kuid tahab rikutud tervise eest kahjutasu saada. 

Iltalehti kirjutab Hannu Laurellist, kelle saaga algas aastal 2006, kui ta läks arsti juurde tugevate kõhuvalude pärast. Väljaheites oli verd ja vere hemoglobiinitase oli murettekitavalt madal.

Ta pääses maouuringule, mis pidi kestma 10 minutit. Kahe minuti pärast ütles arst, et asi paistab halb. Koeproovide vastus tuli kiiresti ja need viitasid vähile.

Mees pääses kiiresti operatsioonile, kus ka ei raisatud aega. Kirurg leidis, et vähk on levinud nii laialt siseelunditesse, et enam pole midagi teha. Kõht õmmeldi kinni ja Hannu viidi ärkama.

„Kui ärkasin, siis tundus, et keegi ei tahtnud minuga rääkida sellest, mida leiti. Viimaks sain arsti jutule, kes ütles, et olukord on nii paha, et operatsioonist või vähiravist pole mulle enam kasu, " kirjeldab Hannu.

Mees polnud nõus surema

„Mulle anti aega nädalalõpp, et saaksin oma asju korraldada, sest esmaspäevast alates oli mul koht hooldekodus. Ütlesin, et sinna ma ei kavatse minna, vaid jätkan oma maja ehitamist."

Hannu soovis siiski ravi saada, et elada kõigest hoolimata võimalikult kaua. Mees sai nii kiiritus- kui keemiaravi. Ravikuure tehti kahe aasta jooksul.

Siis helistas Hannu sõber tuttavale ajakirjanikule ja küsis, kas see pole mitte loo teema – mees pole nõus surema ei vähki ega keemiaravisse.

Artikli ilmumise järel tuli haiglast kiri, kus selgitati, et tema proov vaadati uuesti üle – ja seal ei olnudki vähki. „Olin saanud ilmaasjata kaks aastat vähiravi.”

Vaatamata kaks aastat kestnud surmaohus elamisele ja asjatule ravile pole Hannu pahane ei haigla ega arstide peale. "Nad on viga tunnistanud ja sellest piisab mulle. Inimlikke eksitusi võib juhtuda kellel tahes."

Tema puhul käivitus kurb ahel proovi valest tõlgendamisest, mida kirurg uskus pimesi, selgitab Hannu. Kui ta oleks võtnud lisaproove, oleks paistnud, et vähki ei ole, vaid tegu on maohaavaga. See oleks paranenud antibiootikumidega. 

Võitlus jätkub

Vähiravi tõttu on Hannul mitmeid tervisehädasid: valud, tasakaaluhäired, mäluprobleemid. Ta väsib kiiresti ja võtab tugevaid valuvaigisteid, millel on kõrvaltoimed.

Kuigi ta on aastast 2010 haiguspensionil, ei ole ta saanud kahjutasu haiguste eest, mis on võtnud ta töövõime ja mis paljude arstide arvates on tekkinud tõenäoliselt asjata saadud vähiravist.

Patsiendikindlustuse (Potilasvahinkokeskus) arvates võisid tema haigused tekkida mis tahes muul põhjusel.

„Kuigi arstid ütlesid, et mul on vähe aega, siis mina ise ei uskunud seda hetkegi. Miski minu sisemuses ütles, et minu aeg ei ole veel käes," räägib Hannu.

Hannu on andnud patsiendikindlustuse kohtusse ega kavatse alla anda.