Karmen JollerFoto: Andres Putting / Ekspress Meedia
Eesti uudised
3. oktoober 2018, 12:24

Eesti arstid jagavad õõvastavaid kogemusi alternatiivravi ohvritest: mädanevad haavad ja jube hais (83)

Facebooki kommuunis MMS tapab tervist arutletakse pseudoteaduse ohtlikkuse üle. Ühe postituse kommentaariumis on sõna võtnud eesti arstid Kuido Nõmm ja Karmen Joller, kellel on välja käia õõvastavaid näiteid alternatiivravi ohvritest. 

Arst Kuido Nõmm meenutab enda patsientideks olnud kahte naist, kes ravisid oma rinnavähki alternatiivmeetodiga.

"Mõlemad toodi lõpuks EMOsse kiirabiga, rind kuni roieteni ära mädanenud, hais, isegi nelja-viie meetri kaugusel kõrvulukustav ja silmipimestav. Mõlemad nii regionaal- kui kaugmetastaase täis. Ja mõlemad tunnistasid, et käisid alternatiivmeditsiinilt abi saamas, arstile ei pöördunud. Nende valik," nendib Nõmm.

Kolmas patsient oli tema sõnul palju kurvem, aga õnnelikuma lõpuga.

"Mõned aastad tagasi kutsus üks maakonna kiirabi meid appi kriitilises seisundis lapse juurde. Laps oli suhkruhaige, keda tema alternatiivravi usku ema keeldus insuliiniga ravimast. Kui mina lapse juurde jõudsin oli ta agonaalses seisus - sügava teadvusehäirega, purukuiv, end juba jõuetuks hingeldanud algkoolealine laps, kes oli äärmiselt kõhn, nähtava rasvkoeta, oma vanuse kohta väikest kasvu. Veresuhkur oli kiirabi glükomeetri jaoks mõõdetamatult kõrge. Tõime ta intensiivravi osakonda, kus tema elu suudeti päästa. Lapse emaga tegeles hiljem, ma kuulsin, nii lastekaitse kui sotsiaalamet," meenutab Nõmm.

Inimene oleks võinud veel kaua elada

Perearst Karmen Jolleri kirjutab ühest enda kunagisest patsiendist, kellel oli abaluu kohal aastakümneid haavand, mida ta ravis erinevate taimsete vahenditega. Umbes 50-aastase proua kehal muutus haavand aja jooksul aina suuremaks ja haises kohutavalt. 

"Lõpuks nõustus ta mulle seda näitama: haavandi diameeter oli u 20-25 cm, põhjas oli näha lagunevat abaluud. Ma olin sellist haavanduvat nahavähki enne vaid vanadest õpikutest näinud," meenutab Joller, kes saatis naise edasi kirurgi konsultatsioonile. "Kirurgi hinnang oli, et naise elu päästmiseks olnuks vaja eemaldada käsi koos õlaliigese ja abaluuga. Naine loomulikult keeldus - mõistan teda."

Biopsia näitas Jolleri sõnul, et tegemist oli healoomulise kasvaja basalioomiga, see tähendab, et seda tüüpi vähk ei metastaseeru ega tule pärast eemaldamist kunagi tagasi. Ta hävitab organismi tasakesi levides ja kudesid kahjustades. 

"Kui operatsioon oleks tehtud kohe, kui haavandumine ilmnes, jäänuks sellest vaid pisike arm, seda oppi saanuks teha ka kohaliku tuimestusega. Selle naise tappis lõpuks just alternatiivravi. Aga see oli tema enda teadlik ja väga kindel valik," tõdeb Joller.