Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
5. oktoober 2018, 19:00

KUI PALLID TEEVAD HAIGET: 8 põhjust, miks munandid valutavad

Uroloogide sõnul on valu munandites nii tavaline asi, et mingil hetkel oma elus kogeb seda iga mees. Reeglina siis, kui ta näiteks lapsepõlves kaksiratsa enda jaoks liiga suure jalgratta torule kukub. Men’s Health toob arstide abil välja kaheksa levinud põhjust, miks mehe paljunemisorganid valu ja ebamugavust tekitavad.

Jalge vahel tundes võib mees kohe esimese asjana kahtlustada munandivähki. Tegelikkuses on arstide sõnul munandivähk enamasti valutu – ja pigem annab sellest märku testisesse tekkinud tomp või muhk. Suguhaiguste puhul on reeglina sümptomiks põletav valu urineerimisel – kuigi mingil määral võivad ka munandid valulikud olla. Aga levinumad selle piirkonna valu põhjused on järgnevad.

Munanditurse

Munandi kehaga ühendav seemneväät läheb keerdu ja munandi verevarustus katkeb. Selline asi võib juhtuda näiteks trenni tehes, seksides või isegi magades. Lisaks valule ja paistetusele võivad tekkida alakõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja munandi ebatavaline asetumine. Kahtluse korral tuleks kohe pöörduda arsti poole. Arst võib suuta munandi käsitsi sirgeks väänata, aga olukord võib vajada ka kirurgilist sekkumist.

Neerukivid, kõhukinnisus, song, kõhuhädad

Munandid on närvide kaudu ühendatud mitmete alakeha organitega nagu näiteks magu, neerud ja seedetrakt. Kui kõht on kinni, siis võib väljutamispinges roe neile närvidele suruda.

Sama lugu on siis, kui kõht on ärritatud või kehas on neerukivi. Songa või songaoperatsiooni korral võib tekkida närvipõletik, mis ulatub ka allapoole.

Kõiki neid olukordi nimetatakse „viidatud valuks“ ehk asi pole munandites, aga valu ulatub sinnani.

Vasektoomia

1-2% meestest, kes on viljatustamise protseduuri läbi teinud, võivad kogeda kubemes kroonilist valu. Spetsialistid ei tea selle täpset põhjust, aga eeldatavasti on põhjuseks viga saanud närvid. Valu saab likvideerida – aga see eeldab uut operatsiooni.

Vesisong

Kui vaadata munandite anatoomiat, siis kujutavad need põhimõtteliselt nööride otsas rippuvaid kuulikesi. Need „nöörid“ koosnevad veresoontest, närvidest ja koest ning nii väädid kui munandid ise sisaldavad erinevaid vedelikke. Kui vedelikkude tasakaal läheb paigast, siis võib tekkida vesisong ehk hüdrotseele. See pole tingimata valus, aga kube võib tunduda raske ja paistes. Kindlasti tasub pöörduda arsti poole. Vesisong võib ise kuue kuu jooksul kaduda, aga see võib vajada ka operatsiooni.

Seemneväädi veenilaiend

Varikotseele tähendab kubemes olevate veenide ebanormaalset laienemist. See olukord ei põhjusta tingimata valu, küll aga ebamugavustunnet. Ja välja näeb nagu ussidega kotike või veenilaiend vanema naise jalal. Tõsisema veenilaiendi korral tuleb minna operatsioonile.

Millal pöörduda arsti poole?

Kui valu tekib ja kaob kiiresti – näiteks juhul, kui munandid väänduvad, aga pööravad end tagasi sirgeks –, siis ei pea liialt muretsema. Kui tuima valu asemel on terav valu, mis kestab üle veerandtunni, siis on soovitav EMOsse minna. Vastasel korral on oht munandist ilma jääda. Ka võib tugev valu viidata mujal olevale tõsisele probleemile nagu näiteks neerukivid, põieprobleemid või pimesoolepõletik. Ka vedeliku kogunemise ja turse puhul tasuks pallikesed arstile ette näidata.

Arstid soovitavad meestel oma munandid iga kuu üle vaadata, kontrollimaks, et neis pole tekkinud midagi ebatavalist.