On inimesi, kes usuvad, et uriinijoomine tugevdab tervist ja teeb näonaha ilusaks. Foto: Vida Press
Keha
8. oktoober 2018, 15:37

UUS TERVISEHULLUS: klaas sooja pissi tervistavaks hommikujoogiks (19)

Mis on viimase aja uusim tervisehullus? Mis on see kollane jook, mida juuakse? Ei, see ei ole kaerapiimast tehtud kurkumiga latte, vaid uriin. Jah, oma uriini joomine on taas populaarne.

BBC kirjutab inimestest, kes kirjeldavad, kuidas "kuldne nektar" ehk uriinijoomine on ravinud neid terveks nii mõnestki haigusest. Näiteks väidab 33-aastane joogaõpetaja Kayleigh Oakley, et see on leevendanud tema mitmeid pikaaegseid tervisehädasid, näiteks kilpnäärmehaigust ja kroonilist valu põhjustavat fibromüalgiat.

Naine hakkas oma uriini jooma paar aastat tagasi, kui oli kuulnud, et uriin  tugevdab immuunsüsteemi, parandab üldtervist ja on hea ka nahale. Naine otsustas proovida. Nüüd joob ta igal hommikul klaasitäie sooja pissi, aga see pole veel kõik – ta tupsutab pissi sisse kastetud vatipadjakesega oma nägu ja kiidab, et see hoiab ta näo säravana.

46-aastane kanadalanna Leah Sampson aga väidab, et uriinijoomine aitas tal kaalust alla võtta. Meeleheitel naine kaalus juba 120 kilo ja ta otsustas proovida, kas uriinist võiks abi olla. Õpetuse leidis ta sõbra saadetud Youtube`i videost. Nüüd ta joob oma pissi ja kasutab seda ka silmatilkadena.

39-aastane Faith Canter aga väidab, et uriinijoomine on aidanud tal leevendada putukaallergiat.

Aga seegi pole veel kõik! Üks naine joob koera uriini ja väidab, et see aitas depressiooni, kurbuse ja ka raskekujulise akne vastu.

Uriin on jääkaine, mis võib olla ohtlik

Mida arvavad sellest arstid? Arstid hoiatavad, et oma olemuselt on uriin jääkaine, mis koosneb veest ja keha poolt läbi töötatud ainetest. Inimesed usuvad, et uriin on steriilne, mis üldjuhul vastab ka tõele, kui inimesel pole kuseteede probleeme. Kuid niipea kui uriin väljub kehast, võib see saastuda bakteritega ja selle joomine võib põhjustada tõsised tervisehädasid.

Ka Eestis on alati leidunud uriiniteraapia fänne. Eesti keeles on ilmunud näiteks raamatud "Kuldne nektar: pilguheit uriiniteraapia põhitõdedele" ja  "Uriiniteraapia". Ka metsahaldjas Mari Metsallik jagab oma blogis teadmisi uriiniteraapia kasulikkusest ja kirjutab, et meie keha toodab "kullahinnaga" ravimeid. 

Aga kui "kuldnet nektar" kohe kuidagi ei maitse, siis mida juua tervistamiseks selle asemel? Tassike taimeteed!