Vaktsineerimine on kõige kindlam kaitse gripi eest. Foto: Vida Press
Hea nõu
10. oktoober 2018, 13:46

Eestis on gripi vastu vaktsineeritus Euroopa Liidu madalaim. 

UUS VÕIMALUS: vaata, missugustes apteekides saab end gripi vastu vaktsineerida

Tänasest saab end gripi vastu vaktsineerida ka apteekides. Esialgu on tegemist pilootprojektiga, mis kestab kuu aega ehk 10. novembrini.

Gripi vastu saab vaktsineerida viieteistkümnes apteegis Tallinnas, Tartus, Jõhvis ja Kuressaares, kuid huvi on tundnud ka mitmed apteegid mujal. Praegu on kaasatud kõik meie suuremad apteegiketid: Apotheka, Benu, Südameapteek ja Euroapteek.

"Me ei leiuta jalgratast, vaid võtame teiste parimad kogemused," ütles proviisor Kristiina Sepp, Eesti apteekide ühenduse juhatuse liige. Praegu vaktsineeritakse apteekides 12 Euroopa riigis ja et see on vähendanud grippi haigestumist. 

Teiste riikide kogemused näitavad sedagi, et apteekides vaktsineerimine aitab tõsta üldist teadlikkust ja inimesed hakkavad end rohkem vaktsineerima ka perearsti juures.

Eestis on inimeste gripi vastu vaktsineeritus jätkuvalt Euroopa Liidu madalaim - eelmisel hooajal oli vaktsineeritud vaid 3,2% elanikkonnast. Gripi tõttu suri Eestis möödunud hooajal 94 inimest, neist keegi polnud vaktsineeritud. 

Infekstionisti Pille Märtini arvates käsitlevad meie inimesed sageli viirushaigusi kui loodusnähtusi, mis tulevad niikuinii, ja mõtlevad, kas loodusnähtuste vastu on üldse mõtet võidelda. Kuid arsti sõnul on suur probleem gripi rasked tüsistused, näiteks kopsupõletik, hingamisraskused. Gripiviirus lammutab inimese immuunsüsteemi ja valmistab n-ö põllu ette teistele haigustele. Gripi ajal võivad ägeneda ka kroonilised haigused.

Loodusjõududega ei saa võidelda, kuid saab ära hoida halvimat, rõhutab Pille Märtin ja soovitab loomulikult gripi vastu vaktsineerida. 

Vaata siit, missugustes apteekides ja millal saab end vaktsineerida.