D-vitamiini kiirtestiks on vaja 1-2 tilka sõrmeotsaverd. Foto: Vida Press
Hea nõu
12. oktoober 2018, 09:27

D-vitamiini kiirtest võitis eakate daamide südame, noori ja mehi asi väga ei huvita

D-vitamiini kiirteste kasutavad enim pensioniealised naised, kõige vähem läheb läheb see korda noortele ja meestele.Aasta aega tagasi kiirtestiaparaadid kasutusele võtnud Benu apteegi proviisor Margot Lehari kiidab naisi terviseteadliku käitumise eest, ent teda kurvastab see, kui vähe käib mehi terviseuuringul. “Mehed ütlevad tihtilugu, et sellisteks uuringuteks ei ole töö kõrvalt lihtsalt aega. Ometi on D-vitamiini kiirtestid olemas mitmekümnes apteegis üle Eesti ning uuringuaja saab tasuta broneerida meie kodulehel,” julgustab apteeker mehi oma tervist jälgima. Ootuspäraselt tegid enim teste Tallinna apteekide külastajad, kuid märkimisväärset huvi näitasid üles ka Pärnu, Rapla, Võru ja Narva linna elanikud. Ligi 75% testi teinutest olid naisterahvad, kellest lõviosa vanus olid üle 65.

Eestlastel on D-vitamiini puudu aasta ringi

Maailma esimesed laborivälised D-vitamiini taseme mõõtmise seadmed kasutusele võtnud Benu apteegi proviisori sõnul on D-vitamiini taseme jälgimine Eestis tark tegu. “Vitamiinide efektiivsuse üle on kaua vaieldud, ent fakt on see, et Põhjamaa kliimas elavad inimesed on läbi aastasadade kompenseerinud  päikesevaesel ajal tekkivat D-vitamiini puudust rikkaliku kala- ja loomarasvadieediga,” selgitas Lehari. Sellist menüüd on meie toidulaual aina vähem ja seega on õlikapslitel baseeruvad D-vitamiini toidulisandid hea meetod võidelda vererõhuhaiguste, stressi ja halva enesetundega.
Proviisor Lehari sõnul saab vaida kiirtestiks  sobiva apteegi kodulehelt www.benu.ee ning leppida kokku testiks sobiv aeg.

Kiirtestiks on vaja 1-2 tilka sõrmeotsaverd, aparaat annab vastuse 15 minutiga. 
D-vitamiini taset aitavad tõsta mitmed toidud: makrell, lõhe ja heeringas, tursamaksaõli, munakollane, maks, või ja piim. Aedviljad on D-vitamiini poolest vaesed.Tartu Ülikooli teadlaste uuringu kohaselt esineb eestlastel D-vitamiini vähesust aasta ringi. 80%-l uuringus osalejatest jäi ka sügisel D-vitamiini tase alla optimaalse.