Puuke pole enam nii palju kui varasuvel, aga nad on endiselt aktiivsed. Foto: URMAS TARTES
Hea nõu
12. oktoober 2018, 13:49

NAUDID SOOJA ILMA? See meeldib ka puukidele, kes on ikka veel aktiivsed

Soojad ilmad meelitavad seenemetsa ja loodusesse, kuid ei tohi unustada, et ka puugid on veel aktiivsed. Kui ilm püsib soe ja lund ei ole, võib neid leida isegi detsembris.

"Nad pole küll enam nii aktiivsed ja neid pole nii arvukalt nagu näiteks mais-juunis, aga nad on ikkagi liikvel," rõhutab Julia Geller, Tervise Arengu Instituudi  viroloogia ja immunoloogia osakonna juhataja. Tema sõnud ei häiri puuke ka see, kui mõnel ööl on olnud miinuskraadid. Kui päeval püsib suhteliselt soe ilm ja jätkub ka õhuniiskust, sobib see ka puukidele.

Julia Gelleri sõnul on oluline seegi, et praegu on väga aktiivsed loomad ja linnud, kes on puukide põhiline n-ö söögilaud. "Seega on puukidel, kes suve jooksul pole oma veritoitu saanud ning kes ei ole veel peitunud kõdu alla talveund pidama, kõik eeldused aktiivseks käitumiseks ja toidu otsimiseks."

See tähendab, et inimene ei tohiks looduses liikudes unustada puugitõrjevahendeid. "Tuleb ka  õigesti riietuda. Õnneks ei hakka praeguste ilmadega liiga palav, kui jalas on  pika säärega püksid, kummikud, seljas pikkade varrukatega pluus või jope. Kindlasti on vaja pärast looduses käimist ennast ja oma lähedasi  kontrollida," soovitab Julia Geller.

Võib minna veel tükk aega, kui looduses saab liikuda puuke kartmata. "Kui lund pole ning sooja püsib 4-10 kraadi, võib  puuke avastada näiteks lemmikloomade  karval isegi detsembris," ütleb viroloog.