Foto: Vida Press
Maailm
12. oktoober 2018, 15:05

Tehisintellekt tuvastab satelliidipiltidelt ülekaalulisust

Tehisintellekt suudab satelliidipiltide abil hinnata, kui levinud on eri piirkondades ülekaalulisus — ja seda ilma, et peaks ülekaalus inimesi loendama.

Ajakiri Science kirjutab, et teadlased laadisid alla ligi 150 000 Google Mapsi satelliidipilti 1695 piirkonnast, mis asuvad neljas suurlinnas: Los Angeleses, Memphises, San Antonios ja Seattle'is. Siis hakkas tehisnärvivõrk pilte sarnasuse alusel grupeerima ning otsis seoseid piltidelt leitud andmete ja ülekaalulisuse tasemete vahel.

Oluliseks osutus näiteks see, kui palju on piirkonnas roheala ja asfaltteid ning kui tihedalt paiknevad hooned. Mudel võimaldas linnajagude ülekaalulisuse probleemi täpsemini ennustada kui seni arvesse võetud näitajad, nagu spordisaalide ja restoranide arv. Pildid aitasid määratleda ka piirkonnas elavate inimeste jõukust, mis on kehakaaluga seotud — suurema sissetulekuga kodanikud elavad tõenäolisemalt rohelisemas kandis, veedavad rohkem aega vabas õhus ja söövad tervislikumalt.

Uuest ülekaalulisuse mõõtmise meetodist loodetakse kasu lõigata linnaplaneerimisel, et võtta arvesse, mis kantides peab elanike füüsilist aktiivsust rohkem tagant turgutama ja muutma tervisliku toidu kättesaadavamaks.