Sageli toob istumine kaasa mingi sundasendi, mis põhjustab lihasvalusid. Foto: Vida Press
Hea nõu
16. oktoober 2018, 07:00

5 kohutavat asja, mis juhtub su kehaga, kui istud kogu päeva

Paljud meist veedavad peaaegu kogu tööpäeva istudes. Mis juhtub su kehaga, kui sa ei kergita end kogu päeva laua tagant?

Vaid kahe tunni istumise järel hakkab kogunema halb kolesterool 

Seda põhjustab tõik, et kalorite põletamine on istudes oluliselt vähenenud ning kiiresti langeb rasvajaotusega tegeleva ensüümi tase. See ensüüm mängib aga rolli ka kolesterooli juures ning istudes kaheksa või enam tundi päevas väheneb ensüümi võime muuta halba kolesterooli heaks suisa 95%, kinnitavad Ohio Ülikooli teadlased.

Lihased valutavad kogu aeg 

Sageli toob istumine kaasa sundasendeid. Ja veelgi hullem – sundasendis istutakse vale kehahoiakuga. Sellega aga kaasnevad lihasvalud, millest vabanemine on vägagi vaevaline.

Sa oled kaks korda suurema tõenäosusega kimpus rasvumisega

Istudes kalorite põletamise intensiivsus langeb ning seetõttu tekib sul kaks korda suurema tõenäosusega risk rasvuda, kirjutab ajakiri American Journal of Clinical Nutrition.

Tõuseb risk haigestuda vähki, teist tüüpi diabeeti ja südame-veresoonkonna haigustesse

Istumine on tänapäeval üks suuremaid terviseriske, sest füüsilise vähese aktiivsusega tõuseb risk haigestuda nimetatud tõbedesse

Tõuseb risk enneaegselt surra 

Istudes vähem kui kolm tundi päevas, võid lisada oma elule kaks aastat. Kui istud aga kauem kui kuus tundi, tõuseb risk enneaegselt surra 94%.

Mida siis teha, et sellest kohutavast saatusest pääseda? 

Tõuse iga paarikümne minuti tagant ja liigu veidi. Püüa iga päev teha 10 000 – 13 000 sammu. Venita kaks korda päevas oma lihaseid.

Allikas:  Woman´s Day