Vähiravifond "Kingitud elu" juht Toivo TänavsuuFoto: Alar Truu
Uudised
18. oktoober 2018, 14:09

Kisu või juuksed peast välja, keegi meile maksuvabalt ravimeid müüma ei ole nõus.

Vähiravifond: „toetame“ riiki 200 000 euroga (64)

"Sel aastal "toetab" vähiravifond riiki umbes 200 000 euroga," ütles "Kingitud elu" üks asutaja ja juhataja Toivo Tänavsuu pärast seda, kui EKRE fraktsiooni algatatud eelnõu, millega sooviti vabastada ravimid käibemaksust, riigikogus toetust ei leidnud. 

"Kisu või juuksed peast välja, keegi meile maksuvabalt ravimeid müüma ei ole nõus," ütles Tänavsuu Õhtulehele. "Sellepärast peamegi kulutama kogunenud annetustest umbes 200 000 eurot käibemaksule."

Näiteks soetas "Kingitud elu" mullu ravimeid 1,4 miljoni euro eest ning pidi seega maksma 126 000 eurot käibemaksu. Selle summa eest oleks saaks alustada alustada 30 kuni 40 inimese vähiraviga või tagada kolme kuni nelja inimese vähiravi kogu aasta vältel, kirjutas Tänavsuu sotsiaalmeedias. 

EKRE soovis muuta käibemaksuseadust viisil, et teatud ravimid, sanitaar- ja hügieenitooted ning puudega inimeste meditsiiniseadmed ja abivahendid oleksid käibemaksuvabad. Hinnanguliselt oleks see maksma läinud ligi 30 miljonit eurot, ütles eelnõud riigikogu kõnepuldis tutvustades Jaak Madison. 

Hääletuse hetkel oli 101 riigikogu liikmest saalis kohal 45. Eelnõud toetas kuus liiget, kõik EKRE fraktsioonist. Selle vastu oli 19 liiget ning ülejäänud jäid kas erapooletuks või ei hääletanud üldse. 

Praegune käibemaksu tavamäär on 20 protsenti ning ravimite ja puudega inimeste abivahendite käibemaksumäär üheksa protsenti.