Foto: Envato Elements
Sisuturundus
24. oktoober 2018, 15:50

IGASÜGISENE MURE: kuidas võidelda külmetushaigustega?

Sügis ja jahedad ilmad toovad endaga kaasa paratamatuse – inimesed hakkavad kergemini külmetuma. Kuidas aga enesetunnet parandada, kui köha, nohu ja valus kurk kimbutavad?

Söö rohkelt tervislikku. Nii külmetuse ennetamisel kui ka selle vastu võitlemisel on heaks abimeheks erinevad puu- ja köögiviljad, tsitruselised, teraviljad ja tervislikud rasvad. Puu- ja juurvilja söömine suurendab antioksüdantide kogust organismis, mis omakorda hävitab vabad radikaalid juba eos.

Puuviljadest tasub külmetushaigustega võitlemisel eelistada kiivit. Uuringute kohaselt leevendab kiivide söömine külmetushaiguste sümptomeid ning lühendab haigusperioodi. Samuti tugevdab kiivide pidev tarbimine immuunsüsteemi.

Külmetushaiguste puhul on ideaalne abimees ingver, sest selles sisalduvad ained toimivad kehas viirusvastaselt ning aitavad tappa külmetushaiguseid põhjustavaid baktereid. See on ka tõhus vahend võitlemaks ülemiste hingamisteede infektsioone põhjustavate viirustega.

Juba lapsest saadik on meil teadmine, et küüslauk on suurepärane viis võidelda haigustega. See on ka kõige looduslikum viis kaitsevõime tugevdamisel. Näiteks nohu esimeste märkide korral tuleks süüa viilutatud küüslauguküüs leivaga. Kes ei taha küüslauku selle ebameeldiva lõhna pärast süüa, võib küsida apteegist lõhnatuid küüslaugukapsleid.

Samuti soovitatakse haiguse korral süüa kanasuppi. Teadlased on kindlaks teinud, et kanasupp ergutab limaskestade tööd, aidates hingamisteede ummistusi ja põletikke vähendada.

D-vitamiin turgutab immuunsüsteemi. Terve püsimisel on väga oluline roll D-vitamiinil, sest see on ainus vitamiin, mida siinmail tervislikult toitudes piisavalt ei saa. Lihtne reegel on, et D-vitamiini tasub võtta nendel kuudel, mille nimes on R-täht. Kolmveerand Eesti elanikest kannatab D-vitamiini puuduse all ning seega on immuunsüsteemi turgutamise ja viirushaiguste eemale hoidmise mõistes ülioluline võtta seda vitamiini.

Hinga auru. Pane keevasse veepotti piparmünti, rosmariini ja nelki ning hinga auru sisse. See aitab vabastada hingamisteid ja juhtida külmetuse kehast välja.

Tee jalavanni ja mine seejärel magama. Kui tunned end halvasti, aga palavikku veel ei ole, tasub katsetada sinepipulbriga jalavanni. Pärast umbes 15 minuti pikkust soojendamist pane jalga soojad sokid ja mine magama.

Vali õiged ravimid. Valusat kurku aitavad hästi ravida Septolete Omni imemistabletid (toimeained: bensüdamiin + tsetüülpüridiinkloriid), mis on põletikuvastased, valuvaigistavad ja antispetilised. Need abistavad täiskasvanutel ning üle kuue aasta vanustel lastel neelu, suuõõne ja igemete ärrituse, igeme-, neelupõletiku ja larüngiidi korral ning enne ja pärast hamba eemaldamist. Hea uudis lastele on aga see, et valikus on mitmeid erinevaid maitseid ning nii mõnedki neist on põnnide jaoks magusad kui kommid.

Kui nohu kimbutab, vali SeptaNazal ninasprei (toimeained: ksülometasoliin + dekspantenool). SeptaNazal ninasprei (ksülometasoliin + dekspantenool) on ideaalne nii nina limaskesta turse vähendamisel (nohu) kui ka mitteallergilise nina limaskesta põletiku leevendamisel ja ninahingamise takistuste ravil. SeptaNazalit (toimeained: ksülometasoliin + dekspantenool) on kahes variandis - nii lastele alates teisest eluaastast kui ka kuuendast eluaastast.

Köha puhul kasuta Herbioni suhkruvaba köharohtu. Islandi käokõrvaga Herbion (Islandi käokõrva paksekstrakt) aitab köha leevendada, luuderohuga Herbion (luuderohu lehtede kuivekstrakt) aga röga lahtistada. Ravimid sobivad ideaalselt ka lastele: Islandi käokõrva Herbion (Islandi käokõrva paksekstrakt) on lubatud lastele esimesest eluaastast, luuderohuga Herbion (luuderohu lehtede kuivekstrakt) teisest eluaastast.

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.