Kõrvitsaseemnete söömine toetab immuunsust. Foto: Vida Press
Toiduuudised
12. november 2020, 20:12

Lugu ilmus algselt 2018

TOITUMISNÕUSTAJA: need 5 taime seemned on meie tõeline väetoit!

Pole vaja süüa tingimata välismaiseid tšiiaseemneid või assaimarju. Meil endil leiab võrdväärseid või paremaidki supertoitusid – seemneid.

 „Lisades neid oma igapäevatoitudele, saab organism hulgaliselt vajalikke aineid, " soovitab toitumisnõustaja Külli Holsting. "Näiteks sisaldub seemnetes lisaks rasvhapetele ja rasvlahustuvatele vitamiinidele rikkalikult valku, mineraal- ja kiudaineid ning vesilahustuvaid vitamiine. Väga levinud on seemnetest pressitud õlid, kuid seemned oma algsel kujul sisaldavad kasulikke aineid oluliselt rohkem,“ lisas Holsting.

Seemned on suurepärane koostisosa paljudes toitudes – salatitest smuutideni ning müslidest pajaroogadeni. Kohalik väetoit on kasutusele võetud ka pagaritoodetes.

1. Kõrvitsaseemnetega külmetuse vastu

Kõrvitsaseemned on suurepärased tsingiallikad, toetades meie immuunsust, limaskesti ja maitsemeelt, samuti on need olulised meestele sperma tootmiseks. Kõrvitsaseemnetes on palju trüptofaani, mis annab hea une ja aitab vähendada depressiooni. Kõrvitsaseemned aitavad kaasa serotoniini ehk õnnehormooni tekkele kehas. Mineraalidest on kõrvitsaseemnetes fosforit, magneesiumi, rauda ja vaske ning need sisaldavad ka rohkelt organismile vajalike vitamiine ja antioksüdante ning oomega-3-rasvhappeid.  

2. Päevalilleseemnete mitmekordne kasu

Päevalilleseemnetes on rohkelt magneesiumi, mis on eriti abiks talvisel ajal, aidates toime tulla stressi ja väsimusega. Neis sisalduvad fütosteroolid aitavad langetada vere üldist kolesteroolitaset, toetada immuunsüsteemi ning vähendada vähiriski. Päevalilleseemnetes sisalduv E-vitamiin  kaitseb rakumembraane, vereringeelundeid ja lihaseid, B1 ning B6- vitamiin mängivad olulist rolli ainevahetuse energia tootmisel ning närvisüsteemi, lihaste ja südame normaalsel toimimisel.

3.  Rauarikkad köömned

Köömneid kasutatakse toiduainetööstuses laialdaselt ning neid armastatakse ka rahvameditsiinis. Need aitavad seedeprobleemide korral ning on antiseptilise toimega, aidates leevendada külmetuse sümptomeid. Köömnetes sisalduv raud suurendab vastupanuvõimet stressile ja haigustele. Neid peetakse ka võimsaks neerude ja maksa töö toetajaks ning immuunsüsteemi tugevdajaks.

4. Kaltsiumi- ja magneesiumirikkad seesamiseemned

Üheks vanimaks inimesele teadaolevaks taimeks peetav seesam on tähelepanuväärne oma kõrge kaltsiumi- ja magneesiumisisalduse poolest, kuid tegelikult leiab sellest väikesest seemnest hulga teisigi kasulikke aineid, mis aitavad ennetada terviseprobleeme. Näiteks on seemnetes kolesterooli alandava ja kõrget vererõhku ennetava toimega kiudained. Lisaks on seesamiseemned hea mangaani- ja vaseallika ning need sisaldavad veel ka rauda, fosforit, B1-vitamiini ja tsinki.

5. Linaseemned soolestiku ja vere tervise heaks

Linaseemnetes on rohkelt vees lahustuvaid kiudaineid, mis aitavad parandada soolestiku tööd, vähendavad vere kolesteroolisisaldust ning vähendavad seeläbi südameinfarkti ja insuldi riski. Linaseemnete oluline koostisaine on lignaanid – fütoöstrogeenid, mis aitavad stabiliseerida  hormonaalset taset ning vähendavad naistel menstruatsioonile eelnevaid ja menopausiga kaasnevaid vaevusi.