Foto: Sally Williams/Panthermedia/Scanpix
Uudised
25. oktoober 2018, 23:21

Südantlõhestav põhjus, miks üks arst vaatab enne omastele teatamist surnud patsientide Facebooki profiili (5)

Ameerika arst avalikustas põhjuse, mis ta püüab alati leida nende patsientide Facebooki profiili, kes on äsja manalateele läinud.

Indianapolise haiglas töötav kiirabiarst dr Louis M. Profeta kirjutas portaalis LinkedIn, et ta vaatab surnud patsientide sotsiaalmeedia kontot, sest soovib nende vanematega suheldes olla võimalikult kaastundlik.

"See hoiab mind inimlikuna. Vaadake, ma muudan kohe nende elu - sinu vanemate oma. Viie minuti pärast muutuvad nad igaveks ja nad ei ole enam kunagi õnnelikud," seletas Profeta.

"Hetkel oled sa minu jaoks nimetu surnukeha, mis sarnaneb märjale ajalehekotile, mida oleme tagunud ning süstalde ja torudega torkinud, püüdes sind meeleheitlikult elustada. Puuduvad liigutused, eluvaim... Kõik, mis ütleks mulle, et sul olid kunagi unistused ja püüdlused. Võlgnen su vanematele seda, et tean enne neile teatamist sinu kohta midagi," sõnas arst.

Profeta loetles põhjused, miks inimesed võivad elu kaotada.

"Võibolla sa näppisid telefoni ja ei keskendunud autojuhtimisele, või sa olid purjus ja oleks pidanud takso tellima. Võibolla tõmbasid sa elus esimest korda heroiini või Xanaxit või kokaiini, proovisid tudengipeol amfetamiini või Vicodini ning võtsid paar pitsi alkoholi. Võibolla sõitsid jalgrattaga ja ei kandnud kiivrit või ei kuulanud oma vanemaid, kes hoiatasid sind su pahelise "sõbra" eest. Võibolla oleksid pidanud olema ristmikule lähenedes tähelepanelikum. Võibolla andsid sa lihtsalt alla. Võibolla oli sinu aeg minna, kuid tõenäoliselt ei olnud," mõtiskles arst.

"Niisiis otsin su kulunud pildiga juhiloa, võtan oma iPhone'i ning otsin Facebookist su nime. Võimalik, et meil on kuskil ühine sõber. Ma tunnen paljusid inimesi," ütles arst.

Kiirabiarsti sõnul on surnutel vedanud, sest nad ei näe, kuidas see uudis nende lähedastele mõjub.

"Isa karjub su nime, ema on maas keras ja kisub juukseid peast... Ma vaatan su Facebooki profiili, enne kui neile teatan, et sa oled surnud, sest see meenutab mulle, et ma räägin isiksusest; kellestki, keda nad armastavad. See vaigistab mu peas hääle, mis tahab praegu sinu peale karjuda: "Sa s*tapea, kuidas sa suutsid oma lähedastele midagi sellist teha!""