Oluline on lasta lapsel puhata ja haigus korralikult välja ravida.Foto: Vida Press
Lapsed
30. oktoober 2018, 12:12

APTEEKER ANNAB NÕU: 6 soovitust, et laps paneks viirustele vastu

Sügisvaheaeg on seljataga ning lapsed taas kooli- ja lasteaiarütmi sisse elamas. Kuidas pärast soojamaareisi või kodust puhkust terve ja rõõmus püsida? 

Euroapteegi proviisor Anastassia Izlatova pani kokku põhitõed, mis on praegusel viirusteajal olulised.

1. Soojamaareisilt naastes tuleb nii ennast kui ka lapsi hoida temperatuuri vahetumise, külmade tuulte ja rõske ilma eest. Seega on esimene reegel riietada laps soojalt – müts pähe, sall kaela ning vihma korral selga niiskust hülgavad riided. 

2. Haiguste ennetamiseks tuleb kindlasti jätkata või alustada immuunsüsteemi tugevdavate vahendite võtmist. Kooli- ja lasteaialapse vitamiinivajaduse võiks katta C- ja D-vitamiiniga ning punase päevakübara preparaatidega.

3. Vitamiine ja mineraale on eriti vaja siis, kui ees ootab keerulisem ja kurnavam periood. Hästi sobivad kompleksvitamiinid. 

4. Kuna viirused levivad kiiresti just saastunud pindade kaudu, siis on oluline kooli või lasteaeda naastes meelde tuletada korraliku kätepesu olulisust.

5. Laps peab saama öösel piisavalt magada. Näiteks 7-13 aasta vanused lapsed peaksid magama öösel 9-11 tundi.

6. Aktiivne liikumine ja tervislik toitumine on olulised igal aastaajal.

Kui laps hakkab haigeks jääma

Kui lapsel avalduvad aga juba esimesed haigussümptomid, tuleb tegutseda kohe:

  • Köha puhul tuleks võtta rögalahtistit kas siirupi või tableti kujul. Hea abimees on sinepiplaaster. Hingamisteede piirkonda võib määrida eeterlike õlisid sisaldavate salvidega.
  • Ninakinnisuse puhul puhasta lapse nina mitu korda päevas meresoolalahusega. Samuti võiks küsida apteegist ninaspreisid, mis aitavad alandada turset ninas.
  • Kurguvalu puhul on head kurguspreid, mis sisaldavad näiteks astelpajuõli ja saialilleekstrakti. Need aitavad leevendada ka kurgust tekkivat põletikku. Lisaks võib anda lapsele imemistablette, mis samuti aitavad kurku ravida.
  • Palaviku alandamiseks sobib paratsetamool kas  siirupi või tablettidena. Võib anda ka nn gripiteed, mis sisaldab paratsetamooli.
  • Ükskõik millise haiguse või külmetussümptomite korral tuleks aga anda lapsele juua võimalikult palju vedelikku – teesid, vett, kuumi jooke.

Kõige olulisem - juba esimeste haigussümptomitega tuleb laps jätta koolist või lasteaiast koju. Oluline on lasta lapsel puhata ja haigus korralikult välja ravida ning mitte nakatada ümbritsevaid.