USA väärinfo ekspert väidab, et vaktsineerimisvastaste hääl on spetsiaalsete postitusprogrammide abil võimendatud. Foto: Vida Press
Uudised
31. oktoober 2018, 16:41

USA väärinfo ekspert: vaktsineerimisvastaste arvamus on tehislikult võimendatud

Ameerika Ühendriikide väärinfo ekspert Renee DiResta rääkis täna Tallinnas ligi 50 perearstile, pereõele ja teistele tervishoiuasutuse töötajatele väärinfost, mida levitavad vaktsineerimisvastased.

Sotsiaalvõrgustike toimimist ja sõnumite levikut analüüsinud DiResta sõnul on tervishoidu puudutava väärinfoga võitlemine keeruline, sest näiteks vaktsineerimisvastased kasutavad oma sõnumite tehislikuks võimendamiseks automaatseid postitusprogramme. Peale majanduslikku kasu taotlevatele manipulaatoritele on siiski olemas ka tõsiuskujaid, kelle tegevus väljendabki inimese isiklikke veendumusi.

„Kindlasti tuleb tegeleda nende gruppide ja postitajatega, kes nii-öelda trollivad või levitavad otseselt tervisele ohtlikku informatsiooni,“ ütles DiResta, kelle sõnade kohaselt hindab postituste sobivust sotsiaalmeedia platvorm, kelle töötajate tähelepanu tuleb kahtlasele tegevusele juhtida. „MMSi Facebooki-grupi sulgemisel tegite head tööd, jätkake samas vaimus.“

Sel suvel avaldas American Journal of Public Health uuringu, mis analüüsis enam kui 1,8 Twitterisse postitatud vaktsineerimisteemalist säutsu. Analüüsi tulemusel selgus, et veebidiskussioonides külvati teatud kontodelt regulaarselt segadust ja vastuolusid, et vaktsineerimisdebatti reostada ja konfikte võimendada.

DiRestal on bakalaureusekraad nii programmeerimises kui politoloogias, ta on väärinfo alal nõustanud USA kongressi nii Barack Obama kui Donald Trumpi administratsiooni ajal.