Foto: Ocskay Mark / Alamy
Keha
2. november 2018, 09:45

Parkinsoni tõbi võib alguse saada pimesoolest

Ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud mahukas uurimus näitab, et ussripiku eemaldamine varases eas vähendab Parkinsoni tõve riski.

Nimelt kogunevad pimesoolde ebatavalise, klombistunud ahelastruktuuriga alfa-sünukleiinvalgud, mis on tihedalt seotud Parkinsoni tõve vallandumisega.

Michigani Van Andeli uurimisinstituudi teadlased arvutasid välja, et inimesed, kel on pimesool nooruses eemaldatud, haigestuvad jäsemete värinat, lihasjäikust ja aeglustatud liikumist põhjustavasse tõvesse 19 protsenti väiksema tõenäosusega, vahendab EurekAlert!.

Pimesoole eemaldamise mõju on suurem maapiirkondades, kus Parkinsoni esineb pestitsiididega kokkupuutumise tõttu rohkem ‒ haigestumisrisk kahaneb koguni 25 protsenti.

KURJA JUUR: Klombistunud alfa-sünukleiin pimesooles asuvates närvirakkudes. Foto: Viviane Labrie / Van Andel Research Institute

Inimestel, kel hoolimata varasest pimesoole eemaldamisest tõbi ikkagi tekib, diagnoositakse haigus keskmiselt 3,6 aastat hiljem. Kui aga haigus on juba hakanud välja kujunema, ei mõjuta pimesoolelõikus selle kulgu. Samuti pole sellest kasu neil, kel Parkinsoni tõbi tekib päriliku geneetilise mutatsiooni tõttu (vähem kui 10 protsenti haigusjuhtudest).

Uurimistulemused võimaldavad töötada välja uusi ravi- ja ennetusstrateegiaid, mis võtavad rohkem arvesse seedetrakti rolli haiguse arengus.