Karmen Joller soovitab kõigepealt helistada oma perearstikeskuse pereõele, kes aitab otsustada, kas inimesel on üldse vaja EMOsse pöörduda. Foto: Robin Roots
Uudised
2. november 2018, 12:39

Perearstide selts: tervisemure korral helista kõigepealt perearstikeskusesse (8)

Eesti Perearstide Seltsi hinnangul tõi Riigikontrolli põhjalik EMO audit esile probleemid, mis on perearstidele ammu muret teinud.

„Perearstid nõustuvad täielikult minister Riina Sikkutiga: on oluline, et tervishoius toimiks koostöö ning keegi ei jää mure korral abita,“  kinnitab Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller.

„EMOsse pöördumise peamine ajend inimese jaoks on sageli kiirus. Samas tasuks kõigepealt hoopis helistada oma perearstikeskuse pereõele, kes aitab inimesel otsustada, kas üldse on vaja EMOsse pöörduda või mitte,” selgitab Joller. 

„Pereõde kutsub inimese vajadusel vastuvõtule, vaatab ta läbi ja teeb esmased analüüsid või uuringud, annab ravisoovitused. Kui tervisemure saab lahendada perearstikeskuses, säästab inimene mitmeid tunde EMO vastuvõtus ootamist - see on ju täiesti ebavajalik ja haigele inimesele kurnav,“ kirjeldab Joller.

„EMOsse pöördumisi põhjendatakse ka kiire ligipääsuga eriarstidele ja analüüsidele. EMO võimalused on tegelikult aga piiratud - seal saab teha vaid uuringuid, mis aitavad diagnoosida eluohtlikke olukordi. Perearstikeskustes on täna aga igakülgsed võimalused diagnostikaks, ja kui perearst peab vajalikuks eriarsti kaasamist, saab ta seda teha e-konsultatsiooni kaudu, mis võimaldab inimese mure õigeaegset lahendamist õige arsti juures,“ lisab ta.