Koduse elu rütm on üks kõige võimsam vahend, mis tekitab lastel turvatunde.Foto: Vida Press
Lapsed
31. detsember 2018, 12:53

KUIDAS OLLA HEA LAPSEVANEM? Loo lastele selline rütm ja rutiin

Kõige olulisem on kinkida lapsele armastav kodu. Väga tähtis on luua  lapsele ka kindlad pererituaalid, rütm ja rutiinid. 

"Inimeseks kasvamisel on positiivne rutiin väga vajalik," kirjutab kasvatusteadlane Maie Tuulik  Õpetajate Lehes.

"Rütmitu elu loob stressi ja pingeid. Koduse elu rütm on üks kõige võimsam vahend, mis tekitab lastel turvatunde. Söögiajad, magamaminek, kojutulek ja kodunt minek, nädalalõpud, puhkuse algus ja lõpp on olulised põhjused kindlateks pererituaalideks. Samamoodi on seda traditsioonilised pidupäevad: sünnipäevad, advent, jõulud, ülestõusmispühad, jaanipäev jm.

Näiteks on rituaalne hüvastijätt lastele väga vajalik. Põgusa suudluse, patsutamise, lehvitamise või käepigistusega antakse lahkumisele kindel kuju ja see annab lapsele kindluse tuleva suhtes. Kui minna niisama, võib väike laps isegi paanikasse sattuda, sest ta pannakse silm silma vastu millegagi, mis on tundmatu ja ebamäärane.

Samuti kindel magamaminekuaeg. Harjumuse tekitamine tähendab korduvat ja regulaarset une-eelset tegevust, nagu vanniskäik, hambapesu, unejutu lugemine, unelaulu laulmine, õhtupalve lugemine, tule kustutamine (või põlema jätmine), ukse sulgemine (või lahti jätmine) − üksikasjad on lapsevanema otsustada. Meeles tuleb pidada vaid seda, et tasub olla nii järjekindel kui võimalik.

Olulised on ka pere ühised hobid ja tegevused, ühised söögiajad ning sünnipäevade ja pidupäevade tähistamine. Kui laps teab neid päevi oodata, siis on ootusärevus väga suure rõõmu allikas. Samuti ei maksa unustada vanavanemate ja lahkunud pereliikmete meelespidamist, oma pere loo, oma vanemate ja vanavanemate elu ja tegemiste teadmist, sest maailm ei alga sinust ja minust.

Ema ja isa taga on nende vanemad ja vanavanemad. Müüdikeeles kõlab selgitus nii: ema seisab tühjuses ja tunneb, et tal on raske. Ta vaatab alla ja näeb, et seisab oma ema õlgadel. Ta küsib kohkunult, ega emal ometi raske ole. Ema vastab, et ka tema seisab oma ema õlgadel, ja nii edasi aegade sügavikku väljaSee tähendab, et me kõik sõltume ühel või teisel moel oma vanemate ja vanavanemate käekäigust ja nende valikuvõimalustest.

Refereeritud artikli täistekst Õpetajate Lehes.