Ole elurõõmus – nii elad kauemFoto: Pixabay.com
Hea nõu
11. november 2018, 10:11

Ära mine pensionile ja seksi ohtralt – teaduslik uurimus paljastab, kuidas elada kümme aastat kauem (9)

Augustis Harvardi ülikoolis tehtud uurimuses tuuakse välja seitse nii-öelda võtmeharjumust, mis peaksid pikendama inimese eluiga. Muuhulgas selgub, et tasakaalustatud toitumisel ja trenni tegemisel on kauem elamise juures siiski suur roll. Kuid need pole ainsad harjumused, mis inimene endale sisse peaks juurutama.

Ära käitu oma eale vastavalt

Inimesed usuvad sageli, et eatud ikka jõudes peavad nad end tagasi hoidma ega tohi enam mingeid asju teha. Ära usu seda! Inimese vananemine on tegelikult ainult kümne protsendi ulatuses geenidest mõjutatud. See, kui vanalt me ennast tegelikult tunneme, sõltub suuresti sellest, millist elu me elame. Kui sa jääd ka vanemas eas positiivseks ning julged uusi asju proovida, elad tõenäoliselt kauem.

Ära jää varakult pensionile

2016. aastal läbi viidud uurimuse järgi võib hiljem pensionile minek su eluiga pikendada. Uuring näitas, et isegi aasta võrra pensionilemineku edasi lükkamine võib su tervisele positiivselt mõjuda. See kehtib isegi nende töötajate kohta, kes muidu ehk kõige tervislikumat elustiili ei viljele. Kokkuvõttes on asi ikkagi selles, et kui inimene püsib aktiivsena, siis ei kimbuta teda ka tervisemured nii palju.

Saa lapsevanemaks

Eelmisel aastal läbi viidud uuring näitas, et lastega inimesd elasid vähemalt kaks aastat kauem. Lastetutel inimestel pole sageli vanas eas kuskilt tuge võtta ning see teeb nad haavatavamaks. Samuti on oluline lastega loodud emotsionaalne side, mis pakub inimestele turvatunnet.

Hoia haiglatest eemale

Patsiendid, kes jäävad pikaks ajaks haiglaravile, surevad tõenäoliselt varem ja mitte ainult seetõttu, et nad on haiged. Oktoobris avalikustatud uuring tõestas, et vanemaid inimesi jäetakse sageli kauemaks haiglasse kui vajalik. See on aga ohtlik, kuna sealt võib inimen külge saada uusi haigusi ning tema vaimne tervis võib halveneda.

Mine jalutama

Inimesed, kes liiguvad rohkem, elavad tavaliselt kauem. Sa ei pea harrastama keerulisi ja raskeid trenne. Uuringud on näidanud, et ka regulaarne jalutamine aitab tervise hoidmisele kaasa. Regulaarne jalutamine võib su elueale lisada lausa neli-viis aastat. 

Armatse sageli

Seks tõstab õnnehormooni oksütotsiini hulka sinu organismis. Eelmise sajandi teises pooles läbi viidud uuring tõestas, et need, kes seksivad paar korda nädalas, elavad tõenäoliselt kauem kui need, kes seksivad vähem kui korra kuus. Mees, kes saab 350 orgasmi aastas, võib elada neli aastat kauem kui mees, kes saab ainult 90 orgasmi aastas. Ka naistele mõjub hea seks hästi: see vähendab stressi ning parandab immuunsüsteemi vastupanuvõimet.

Maga piisavalt

Kui sa ei maga piisavalt, võib juhtuda, et pead rinda pistma ülekaalus, südamehaiguste, kõrgenenud vrerõhu ja depressiooniga. Mitmed uuringud on näidanud, et stabiilses unepuuduses olevad inimesed võivad surra varem. Samas ei maksa ka liiga kaua põõnata - seegi ei mõju tervise pikas plaanis hästi.