"Kahjuks ei paranda kaanide kasutamine verevarustust, nagu ei eemalda ka veenilaiendeid mitte kuidagi," hoiatab veresoontekirurg Veronika Elmet. Foto on illustratiivne. Foto: Vida Press
Hea nõu
12. november 2018, 16:29

ÕUDNE! Kaaniravi viis inimese gangreenieelse seisundini (13)

Veresoontekirurg Veronika Palmiste kirjutab oma Facebooki-lehel hirmutavast loost, kuidas inimene püüdis kaaniraviga parandada jalgade  verevarustust, kuid asi läks hoopis hullemaks.

"Ma olen tavaliselt väga rahulikult suhtunud peaaegu kõigesse, mida minu patsiendid lisaks minu poolt soovitatud skeemidele endaga veel ette võtavad. Tegelikult ju ei ole väga vahet - kui inimene soovib uskuda imekreemi, -plaastrisse ning hirmsasti tahab seda kasutada, siis on ju alati see võimalus olemas.

Rahulik suhtumine lõppeb, kui need alternatiivid kahjustavad nahka ning tekitavad mitteparanevaid haavandeid, mis võivad viia amputatsioonini reiest.
Allolev pilt on stiilinäide kaaniravist arterite lupjumise puhul. 
Kahjuks ei paranda kaanide kasutamine verevarustust, nagu ei eemalda ka veenilaiendeid mitte kuidagi - vastupidi, kui enne oli tegemist 200-300 m klaudikatsiooniga, siis nüüd on tegemist rahuolekuvalu ning need haavandid on võrdsustatud gangreeniga.

Kaane patsiendile müünud tegelane enam patsiendiga tegeleda ei taha ja kogu otsustamine ongi patsiendi asi. Seega - kasutagem oma pragmaatilist mõtlemist ning konsulteerigem enne alternatiivide kasutamist vähemalt oma perearsti/õega."