Juust sobib kokku munaga. Foto: Vida Press
Toiduuudised
13. november 2018, 06:00

Soovid olla tervem ja õnnelikum? Söö neid toidupaare

Kui sööd toite õiges kombinatsioonis, siis poputad kõhtu, oled tervem, kiirendad salenemist ja tunned end pealekauba õnnelikumana!

"Sa pole mitte see, mida sa sööd – sa oled see, mida sa seedid," vahendab rodale.com kehaökoloogiadieedi looja Donna Gatesi ütlemist. Tema sõnul võivad halvad toidukombinatsioonid seedimise täiesti segi paisata. Raamatu "Õnnedieet" kaasautor Drew Ramsey aga kinnitab, et õiges kombinatsioonis söödud toiduained tõstavad meie meeleolu.

Loomaliha ja rosmariin

Tervisetrump: neutraliseerib kantserogeenseid aineid, mis tekivad liha kuumutamisel üle 160 kraadi.

Rosmariin sisaldab rosmariin- ja karnosiinhapet, mis takistavad vähki põhjustavate heterotsükliliste amiinide tekkimist küpsetatud lihal. Nii et hoia aknalaual rosmariinipotikest ning näpi sellelt lehekesi, millest koos oliiviõli, soola ja sidrunimahlaga saab oivaline tervislik lihamarinaad. Eelista lihaveise- või maheloomaliha, milles pole ravimijäätmeid.

Kurkum ja must pipar

Tervisetrump: see superkombinatsioon leevendab põletikku ning võib peletada Alzheimeri tõbe ja vähki, langetades samal ajal kolesteroolitaset ja parandades maksa tööd.

Kurkum (kollajuur) on India toitudes kasutatav vürts, mida kindlasti tuleks kasutada koos musta pipraga – must pipar aitab kehal omastada tuhat korda rohkem kurkumiini.

Punane vein ja mandlid

Tervisetrump: looduslik kombinatsioon, mis kaitseb südant.

Punases veinis leiduv antioksüdant resveratrool ja mandlites peituv E-vitamiin vedeldavad verd ja kaitsevad veresooni. Eelista maheveini, sest tavaveinidest on leitud taimekaitsemürkide jäänuseid. Sama kehtib mandlite puhul.

Peedipealsed ja kikerherned

Tervisetrump: tõstavad tänu mineraaliderohkusele tuju.

Peedipealsetes leidub ohtralt magneesiumi, mis aitab ärevuse ja norutuju vastu. Kikerhernestes sisalduv B6-vitamiin tõhustab magneesiumi imendumist organismi.

Hapendatud toit ükskõik millega

Tervisetrump: hapukapsas, kimchi ja teised hapud supertoidud peletavad magusaneelud.

Tervisespetsialistid soovitavad iga toidu juurde hapendatud roogi süüa – neis leidub häid probiootikume, mis mitte üksnes ei soodusta seedimist, vaid aitavad ka magusaisu unustada. Kui soovid kaalus alla võtta, peaksid hapendatud köögiviljad kindla peale su menüüsse kuuluma.

Sealiha ja hapukapsas

Tervisetrump: loomse valgu ja hapendatud taimse valgu kombinatsioon hoolitseb seedimise eest.

Kui sa ei söö liha kõrvale tärklist ehk kartulit või makarone, saab su seedesüsteem keskenduda taimse valgu lõhustamisele ning sul ei teki kõrvetisi, gaase ega kõhuvalu. Hapendatud köögivili nagu hapukapsas turgutab keha seedesõbralike probiootikumidega ja tugevdab immuunsüsteemi.

Roheline tee ja sidrun

Tervisetrump: naudingurikas moodus kaalulanguse kiirendamiseks.

7NB! Kui jood palju teed, kaalu pakendikulu vähendamiseks orgaanilise purutee ja roostevabast terasest tee-sõela ostmist.

Tortiljad ja köögiviljad

Tervisetrump: puhitus ja gaasid vähenevad ning kõht tõmbub lamedamaks.

Kui sööd köögiviljadele lisaks täisteratooteid, hirssi või kinoat ning jätad liha välja, väheneb ebameeldiv puhitus- ja gaasitunne. Tärkliserikkad köögiviljad (herned, kartulid, artišokk) ning mais ja tärklist mittesisaldavad köögiviljad (spargelkapsas, kapsas, rohelised oad) hoiavad seedimise korras. Köögiviljatäidisega tortiljat on kehal palju kergem seedida kui loomaliha või kanaga varianti.

Munad ja juust

Tervisetrump: klaarim mõtlemine, menstruatsioonieelsete vaevuste leevenemine ja kaalulangus.

Munakollases leiduv D-vitamiin soodustab juustus sisalduva kaltsiumi imendumist organismi. Viimane kaitseb luid ja südant, aga edendab ka neurotransmitterite tervist ning stabiliseerib hormoone. See vähendab PMSi sümptomeid ja kaalutõusu.