Lapse ema sõnul on haiguse juures kõige domineerivamaks psühholoogiline pool, mis avaldab tüdruku igapäevaelule suurt mõju. Foto on illustratiivne. Foto: Vida Press
Uudised
19. november 2018, 09:24

AITA LAST! Kaasasündinud rindkeremoonutusega tüdruk vajab annetajate abi rinnaoperatsiooniks (3)

Parempoolse rinnalihase ja rinnata sündinud tüdruk vajab rinnanäärme rekonstruktiivset ja korrigeerivat operatsiooni, mis kuulub küll tervishoiuteenuste nimekirja, kuid mille eest on haigekassal võimalik tasuda ainult rinnavähi diagnoosiga patsientidele.

Ligikaudu 10 000 eurot maksva protseduuri eest tasumine käib perele üle jõu ja seega otsustas tütarlapsele heade annetajate toel abikäe ulatada TÜ Kliinikumi Lastefond.

Praegu 17-aastane tütarlaps sündis rindkere deformatsiooniga, mis tähendab, et tal ei ole parempoolset rinnalihast ja paremat rinda. Lisaks on tal kahe roide hüpoplaasia, skolioos, astma ja allergia. Raviarsti hinnangul on tõenäoliselt tegu haruldase Polandi sündroomiga.

Pere on tüdruku arengut mitmekülgset toetanud ja teinud kõik, et hoida teda heas vormis. Laps on saanud kõikvõimalikke rehabilitatsiooniteenuseid, käinud arstide ja füsioterapeutide juures. Lisaks on ta alates 1. klassist harrastanud konkreetsel eesmärgil valitud spordiala, et saaks oma füüsist arendada ja mõlema käe lihaseid võrdväärselt treenida. Lapse ema sõnul on arstide hinnangul tüdruk praegu heas vormis ainult tänu pidevale trennile.  Treeningutest hoolimata on tüdrukul süvenenud peavalud, mis takistavad ja segavad tihti igapäevaelu. Paljuski peetakse nende põhjusteks lihaspingeid kaela- ja õlavöötmepiirkonnas, mis on tingitud puuduvast rinnalihasest.

Lapse ema sõnul on haiguse juures kõige domineerivamaks psühholoogiline pool, mis avaldab tüdruku igapäevaelule suurt mõju. Nad on käinud spetsialistide juures nõustamisel ning kõik need rasked aastad üle elanud teadmises, et täiskasvanuks saades tehakse tüdrukule operatsioon, kus ta saab omale rinna. Tüdruku ema tõdeb, et nüüd, kui aeg on kätte jõudnud ja nad suurte lootustega arsti juurde läksid, selgus kurb tõsiasi, et Eesti Haigekassa lõikust ei rahasta.

Haigekassa nendib, et nimetatud operatsioon kuulub küll tervishoiuteenuste loetellu, kuid haigekassal on võimalik selle eest tasuda ainult rinnavähi diagnoosiga patsientidele, juhul, kui otsuse teenuse vajalikkuse kohta on teinud pahaloomulise kasvaja ekspertkomisjon ning teenust osutatakse rinnanäärmevähi ravile spetsialiseerunud piirkondlikus haiglas.

Tüdrukule vajalik rinnanäärme reekonstruktiivne ja korrigeeriv operatsioon maksab ligikaudu 10 000 eurot, mille käigus teostatakse rasvkoe siirded ja paigaldatakse muu hulgas silikoonprotees. Kirurgi sõnul mõjutab operatsioon patsienti vähemalt samapalju kui rinnavähi haigeid, kellel on rind eemaldatud kasvaja tõttu. Kirurg toonitab fakti, et konkreetne patsient on aga ellu astuv noor.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves nendib, et antud juhul on Lastefondini jõudnud taas lünk haigekassa tervishoiuteenuste loetelus. “Meie ülesanne on sellistele asjaoludele tähelepanu juhtida ning survestada lahenduse leidmist, et järgmiste sarnaste juhtumite puhul ei oleks tarvis enam selleks otstarbeks annetusi koguda, vaid lapse raviks vajalikud vahendid tuleksid juba riiklikest vahenditest,” toob ta välja.

Lastefond katab heade annetajate toel tütarlapse rinnaoperatsioonide kogukulu. Lapsele vajalikku operatsiooni on võimalik toetada, tehes ülekanne SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja lisades selgituseks “rinnaoperatsioon“:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Nordea IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813.