Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
19. november 2018, 16:08

Kas trennis higistamine aitab külmetusest paraneda?

Trennisõltlased ei suuda ka tõbisena spordisaalist eemal olla. Seda enam, et levinud arvamuse kohaselt aitab ka trennis higistamine külmetusest paranemisele kaasa. Kas tõesti?

Teadlased soovitavad kõrgema kehatemperatuuriga siiski trenni tegemast hoiduda. Külmetusest paranetakse reeglina seitsme kuni kümne päevaga, see on ka lubatud aeg treeningrutiini rikkumiseks, kirjutab Fox News. 

Treenimine on hea südamele, parandab tuju, aitab paremini magada ja turgutab ka immuunsüsteemi. Ajakirjas American Journal of Medicine avaldatud uuringu tulemustest selgus näiteks, et aasta jooksul iga päev pool tundi kõndinud naisi tabas külmetus poole harvem nendest sookaaslastest, kes kõndisid päevas vähem kui pool tundi

Vaatamata sellele leiab osa spetsialiste, et külmetuse küüsi langenud inimesel ei ole treenimine hea mõte. Seda põhjusel, et liigutades ei higista inimene haigust välja. Kuigi see on tõsi, et pärast treeningut võib inimene end veidi paremini tunda, sest treeningu käigus vabanevad ajus õnnehormoonid.

Kui tõesti külmetusega trennist eemal olla ei saa, soovitavad arstid jälgida enne trenni, kas neil on kaelast ülespoole või allapoole jäävad sümptomid.

Kaelast ülespoole jäävate haigustunnustega võib trenni minna, näiteks aevastades või köhides. Kui aga külmetus annab endast märku kaelast allpool ehk kui inimene tunneb lihasvalu, iiveldust või oksendab, tasuks treening pigem edasi lükata.

Kindlasti ei tasu trenni minna, kui kehatemperatuur on üle 38 kraadi – selline olukord võib tõsta kehatemperatuuri ohtlikult kõrgele ning inimesel tekib kiiremini vedelikupuudus.