Vale-psühhiaater jäi vahele alles siis, kui ta võltsis patsiendi testamenti. (Foto on illustratiivne).Foto: Vida Press
Uudised
19. november 2018, 16:48

Naine töötas 22 aastat psühhiaatrina, kuigi tal polnud meditsiiniharidust

Suurbritannias töötas 22 aastat psühhiaatrina naine, kel polnud üldse meditsiiniharidust. Nüüd kontrollitakse kiiresti üle umbes 3000 arsti litsentsid.

Kui Uus-Meremaalt pärit Zholia Alemi end 1995. aastal Ühendkuningriigis arstina registreeris, siis ta valetas, et tal on meditsiinikraad, mille ta omandas Aucklandi ülikoolis, kirjutab BBC. Tegelikult kukkus ta meditsiinikoolist välja juba esimesel aastal.

The General Medical Council ehk asutus, mis otsustab, kas arsti kvalifikatsioon võimaldab Suurbritannias töötada, on vabandanud, et nad ei kontrollinud teda 1990ndatel piisavalt. Asutus on vabandanud ka võimaliku kahju eest, mida "dr Alemi"  tegi patsientidele. Edaspidi lubatakse litsentse rangemalt kontrollida.

Alemi jäi vahele alles siis, kui ta võltsis dementse patsiendi testamenti, et pärida tema kinnisvara, mis on väärt 1,3 miljonit naela. Vale-psühhiaater arreteeriti aastal 2016. Tänavu oktoobris mõisteti ta  viieks aastaks vangi. Ta oli varastanud ka hulga naiste käekellasid. 

Alemi pääses Suurbritannia arstide registrisse, sest Rahvaste Ühendusse kuuluvatest riikidest, ka Uus-Meremaalt pärit arstid ei pea tegema eksameid nagu teised välismaalt pärit arstid, kes soovivad töötada Ühendkuningriigis.

Praegu kontrollitakse üle  umbes 3000 arsti litsensid, sest nad on pääsenud arstide registrisse samadel alustel kui Alemi.