Kui palavikualandajad ei toimi, saab keha jahutada ka jaheda vee kompressidega. Foto: Vida Press
Hea nõu
20. november 2018, 14:43

APTEEKER SOOVITAB: nii on kõige lihtsam palavikku alla võtta

Kätte on jõudnud taas viirusteaeg, mil apteekrite käest küsitakse kõige rohkem nõu, kuidas alandada palavikku ja vähendada valu.  

Euroapteegi farmatseut ja taimetark Maret Makko soovitab, kuidas kõige lihtsamini palavikku alandada ja valu vaigistada.

Palavikku alanda alates 38,5°C kehatemperatuurist

Palavik on keha reaktsioon viirushaigustele või bakteritele ning sellega kaasnevad üldjuhul nõrkus ja külmavärinad. Valuvaigisti või palavikualandaja võtmine sõltub haiguse ägedusest, kuid kui enesetunne on talutav, siis ei pea esimese asjana palavikku alla suruma, sest pigem aitab see kiiremini viirust nõrgestada ja bakteritega võidelda. Üldine rusikareegel on see, et täiskasvanutel võiks palavikurohtu võtta alates 39°C ja laste puhul alates 38,5°C kehatemperatuurist. 

Kui enesetunne on väga halb ning temperatuur küünib juba üle 38- 38,5°C, siis võiks esmalt eelistada palavikualandajana paratsetamooli. Annus sõltub kehakaalust, tervislikust seisukorrast ning lastel ka vanusest. Täpsemat annustamist on mõistlik vaadata ravimi infolehelt, kuid kahe annuse vahe võiks olla vähemalt viis-kuus tundi. Kui koguse või sageduse osas tekib küsimusi või kahtlusi, siis tuleks alati nõu pidada apteekriga või helistada perearstile.

Aspiriin ei sobi lapse palaviku alandamiseks

Palaviku alandamiseks sobiv paratsetamool on täiskasvanutele saadaval tablettide või ka vees lahustuvate segudena. Need ei sobi aga väikelaste ega imikutele, kellele tuleks ravim soetada siirupi või küünaldena. Paratsetamooliga sarnase toimega on ibuprofeen, mida on samuti nii tableti kui ka siirupina. Vajadusel võib paratsetamooli kombineerida ibuprofeeniga võttes neid 4-5 tunni järel vaheldumisi.
Vanemaealised inimesed on harjunud alandama palavikku aspiriiniga, kuid seda ei tohi kindlasti anda lastele. Kuna tabletid, segud, küünlad ja siirupid sisaldavad erinevas koguses toimeainet, siis tuleb enne kasutamist lugeda kindlasti ravimi infolehte.

Hõõru keha viinalahusega
Vahel tuleb ette, et palavikualandajad ei toimi, siis võib jahutada keha viinalahusega. Selle valmistamiseks tuleb võtta 1 osa toasooja vett ning 1 osa viina ning sellega keha hõõruda või tupsutada vältides pea- ja südamepiirkonda. Niiskuse aurumisel nahapinnalt alaneb kehatemperatuur. Kui viina kodus käepärast ei ole, siis saab keha jahutada ka jaheda vee kompressidega. Kindlasti võiks juua jahedat melissiteed, mis rahustab keha palaviku kõikumisest tekitatud stressist ning pärsib ka viiruste ägenemist ja võimalikke tüsistusi.

Joo palju vedelikku ja õhuta ruume
 
Palaviku ja viirushaigustega on oluline meeles pidada, et juua tuleb palju vedelikku – vett, taimeteed, mahla. Vedelik aitab haigusetekitajad kehast välja viia ning kiiremini terveks saada. Ravimtaimedest aitavad palavikku alandada pärnaõie- ja angervaksatee.

Hea on juua ka gaasita mineraalvett, mis taastab higistamisega kaotatud mineraalide ja soolade taseme ning vähendab iiveldust, mis sagedasti palavikuga kaasneb. Kõrge palavikuga tuleks teed juua jahedana ning sagedasti väikeste lonksudena.

Eluruume tuleb kindlasti õhutada ning toatemperatuur ei tohi olla ülearu soe, pigem u 20°C, et keha ei kuumeneks üle. Palavikuga ei tohi kaevuda paksude tekkida alla või riietuda ülearu soojalt kampsunisse ja villastesse sokkidesse. Keha peab saama õhku ja nn hingata, et nahapind jahtuks.
 
Pöördu arsti poole, kui kõrge palavik ei möödu 3-4 päevaga 
 
Kindlasti tuleks arsti poole pöörduda siis, kui kõrge palavik pole 3-4 päeva jooksul taandunud. Väikelastel võivad kõrge palavikuga tekkida krambid või hingamisraskused, seega ei tohiks väikelast järelevalveta jätta ning vajadusel tuleb kohe konsulteerida arstiga.
 
Viimaks ei saa aga mööda nõuandest, et palaviku, viirushaiguste ja valu ennetamiseks tuleb elada ja süüa tervislikult. Iga päev tuleks vähemalt pool tundi värskes õhus liikuda, teha regulaarselt sporti ning anda kehale ja vaimule puhkust. Varsti on ka jõuluaeg ukse ees, seega võtke aega ja energiat oma lähedastega koosolemiseks, see annab suurema vastupanu ka haigustele.