Rasvast Läänemere kala võib süüa küll, aga eelistada võiks pigem nooremaid ja väiksemaid kalu. Foto: Vida Press
Toiduuudised
21. november 2018, 13:34

UURING: Läänemere kalades sisalduvad keskkonnamürgid on inimesele ohtlikumad, kui seni on arvatud (1)

Euroopa toiduohutusameti EFSA värske hinnangu järgi on dioksiin ja PCB- ühendid tervisele kahjulikumad, kui seni arvatud. Need on mürgised ühendid, mis ladestuvad näiteks rasvastes kalades. Eestlase peamine dioksiiniallikas on Läänemere kala.

Miks on dioksiin ohtlik? Inimese organismi ladestunud ühendid võivad põhjustada näiteks maksa, kesknärvisüsteemi ja immuunsüsteemi kahjustusi, viljatust ja vähkkasvajate teket. Kõige tundlikumad on dioksiinide toksilise toime suhtes vanurid, rasedad, noorukid ja lapsed, eriti aga vastsündinud.

Maaeluministeerium lubab uute andmete valguses lähiajal üle vaadata ka Läänemere kala tarbimissoovitused. Yle kirjutab, et Soomes esialgu  toitumissoovitusi ei muudeta. Asja uuritaks edasi ja tulemustest antakse teada kevadel. 

„Kuigi mürgised ühendid dioksiinid moodustuvad peaaegu kõigi tööstuslike protsesside tulemusena, milles osalevad kloori sisaldavad ained, on toit peamine allikas, mille kaudu jõuavad need ained inimese organismi,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Organismi ladestunud ühendid võivad põhjustada mitmeid terviseprobleeme, mistõttu Euroopa Toiduohutusamet vähendas dioksiinide lubatud nädaladoosi."

EFSA riskihinnang võttis arvesse inimeste juures nähtud mõjusid ning  täiendava tõendusmaterjalina kasutati loomkatsete andmeid.

Läänemere kalaga ei tohi liialdada

Enamik  Euroopa riikide inimesi saab dioksiine kalast, juustust ja loomalihast. Eestlasi puudutavad enim looduslik lõhe, jõesilm, kilu ja räim ehk rasvane kala, kuna dioksiinid ladestuvad nende rasvkoes.

Et kala on hea oomega-3 rasvhapete allikas ja rasvase kala söömine on kasulik südameveresoonkonnale, ei soovitata kalast siiski loobuda, kuid tuleb arvesse võtta toitumissoovitusi.

Soome toiduohutusamet soovitab lastel, noortel ja viljakas eas olevatel inimestel süüa riskirühma kuuluvaid kalu harva, kord või paar kuus. Riskikalad on näiteks suured räimed, forellid ja lõhed. Mida vanem ja suurem on kala, seda rohkem on temasse jõudnud mürke ladestuda. Euroopa Toiduohutusamet peab liigset dioksiini eriti ohtlikuks väikestele poistele, kuna see võib mõjutada sperma kvaliteeti ja selle kaudu viljakust.

Kuidas vähendada dioksiiniriski?

  • Söö  rohkem väherasvast ja keskmise rasvasusega kala.
  • Eelista nooremaid ja väiksemaid räimi ning väldi üle 22 cm pikkuste räimede söömist või söö neid ainult paar korda kuus.
  • Rasvaste Läänemere kalade puhul arvesta, et üht kalaliiki ei tasu süüa rohkem kui kolm korda nädalas ja 2 portsjonit korraga ‒ ehk siis mitte üle 300 g üht liiki kala nädalas.
  • Fileeri ja eralda kalanahad Läänemerest püütud lõhelt ja teistelt suurematelt rasvastelt kaladelt.

Allikas: Maaeluministeerium

Mis on dioksiinid?

  • Dioksiinid on mürgised ühendid, mis püsivad keskkonnas pikka aega muutumatul kujul ning ladestuvad elusorganismide rasvkoes, mullas, veekogudes ja toidus.
  • Dioksiinid ja dioksiinilaadsed PCBd on rasvlahustuvad ühendid, mistõttu leitakse nende kõrgeid sisaldusi rasvasest toidust, nagu näiteks piim ja piimatooted, kala, liha ja koorikloomad. Seega on toit peamine allikas, mille kaudu jõuavad need ained inimese organismi.
  • Dioksiinide ja dioksiinilaadsed PCBde  esinemine toidus ja loomasöödas on viimase 30 aasta jooksul kahanenud tänu avaliku sektori ja tööstusettevõtete pingutustele.