Enne seda, kui lapsi tabas halvatus, põdesid peaaegu kõik 3-10 päeva viirushaigust, mis kulges näiteks palaviku ja köhaga.
Lapsed
22. november 2018, 12:14

LAHENDAMATA MÕISTATUS: USAs tabab üha rohkem lapsi salapärane haigus, mis sarnaneb lastehalvatusega (13)

USAs haigestub aina rohkem lapsi lastehalvatusele sarnanevasse haigusesse AFM (acute flaccid myelitis). Lapsed põevad algul enamasti  viirushaigust, mõne päeva pärast areneb ootamatult halvatus. 

Sel aastal on diagnoositud 106 juhtu 29 osariigis. Eelmisel nädalal lisandus nt 16 juhtu. Võimalik, et haigusjuhte on veel 167.

AFM ehk äge lõtv müeliit pole uus haigus, kuid uus on see, et haigestunuid on nii palju. Haigus hakkas USA-s kiiresti levima aastal 2014, enne seda olid vaid  väga harvad juhud. Alates 2014. aastast on USAs kinnitatud 430 AFMi juhtu. 90% haigestunutest on lapsed. 

AFM mõjutab närvisüsteemi, eriti seljaaju, põhjustades lihaste nõrkust ja halvatust. Halvatus avaldub lastel erinevalt – mõni ei saa liigutada näiteks üht kätt või ei suuda kontrollida põit, osadel on hingamis- ja neelamisraskused. Mõned on alates kaelast halvatud ja suudavad hingata vaid hingamisaparaadi abil.

Enne seda, kui lapsi tabas halvatus, põdesid peaaegu kõik 3-10 päeva viirushaigust, mis kulges näiteks palaviku ja köhaga.

Viirushaigused on laste hulgas väga tavalised, aga pole teada, miks mõnel areneb AFM. Erinevus on isegi samas perekonnas, kus õed-vennad põdesid sarnast viirushaigust, kuid ainult üks lastest jäi halvatuks.

Lastehalvatusele suudeti omal ajal panna piir vaktsineerimisega. Ehkki AFM sarnaneb lastehalvatusele, pole  olemas vaktsiini AFMi vältimiseks. Haigusele pole ka spetsiifilist ravi.

Ka haiguse põhjus pole kindlalt teada: arvatakse, et süüdi võivad olla viirused, keskkonnamürgid või geneetilised häired. Enamik neurolooge on siiski kindlad, et põhjuseks on enteroviirus, mis kuulub samasse viirusteperekonda, mis põhjustab lastehalvatust.

Allikad: CNN, Independent