Sügeliste lööve ilmneb tavaliselt randmete piirkonnas, sõrmede vahel või küünarnukkidel.Foto: Vida Press
Hea nõu
29. november 2018, 15:21

TERVISEAMET: sügelistesse nakatumiseks piisab vahel vaid käehoidmisest

Terviseamet tuletab meelde, et sügelistesse haigestumine ei pruugi sõltuda nakatunu isiklikust hügieenist. Sügelislesta põhjustatud nakkushaigus levib peamiselt nahakontakti kaudu haigestunult inimeselt tervele.

Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo peaspetsialist Kai Raska sõnul tõmbavad sügelislesta ligi nii soe keskkond kui kehalõhnad ning haigestumiseks piisab mõnikord vaid käehoidmisest või kokkupuutest saastunud voodiriiete ja esemetega. „Sügelislest võib inimeseta säilida kuni kaks päeva, seega tuleks sügeliste avastamisel puhastada nii haigestunu riided kui voodipesu. Samuti peaks inimene esimesel võimalusel alustama haiguse raviga, sest ravist paremat viisi sügelislesta leviku takistamiseks pole,“ ütles Raska.

Lööve ilmneb tavaliselt sümmeetriliste, väikeste, punaste ja sügelevate vistriku- või putukahammustuse laadsete kühmukestena tüüpiliselt kas randmete piirkonnas, sõrmede vahel või küünarnukkidel. Teised tavalised kohad on kaenlaalused, tuharad, kõht, reied, tallaalused ning rindadealused voldid. Lööve võib levida ka  jäsemetele ja kehale, näo või pea piirkonnas esineb sügelisi harva. Kratsimise tagajärjel võivad lisanduda punetus ja koorikud. 

Enamikel juhtudel saab sügelisi diagnoosida tüüpiliste nahalöövete ja kaebuste järgi. Sügeliste ravi tuleb alustada hiljemalt kolme päeva jooksul pärast diagnoosimist, sügelislesta-vastased ravimid on apteekides saadaval käsimüügiravimina.