Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. november 2018, 19:30

KAS MAGAD HÄSTI? Kehv uni paneb tööl aega surnuks lööma

Mida kehvem uni, seda rohkem kipub mõte järgmisel päeval tööpostil uitama minema. Kuid see kehtib vaid madalama enesedistsipliiniga inimeste puhul.

Selline teadmine koorus välja Amsterdami ülikooli uurimusest, kus osalesid inimesed erinevatelt elualadelt, teiste seas rahandus-, pangandus-, valitsus-, haridus-, ehitus-, meditsiini-, turundus- ja müügitöötajad.

Teadlased mõõtsid 71 osaleja enesekontrollivõimet ja palusid neil seejärel pidada kümne tööpäeva jooksul päevikut, kirjeldab Psychology Today. Kell 11 hindasid katsealused ööune kvaliteeti viie palli skaalal, kell 16 pidid nad andma hinnangu oma tööpäevale ja märkima, kas nõustuvad sellega, et nad vedasid seanahka ja jätsid mõned plaanitud asjad tegemata, või mitte.

Tuli välja, et tugeva distsipliiniga inimesed suutsid nigelast unest ja sellega seotud kurnatusest hoolimata tööle keskenduda, kuid vähesema enesekontrolliga osalejad kippusid halvasti maganuna pigem asju homse varna lükkama. Niisiis: kui keskendumine nõuab niigi pingutust, siis pööra kvaliteetsele unele erilist rõhku!