Vett peab jooma, aga ei saa väita, et just kaheksa klaasi päevas sobib kõigile inimestele. Foto: Vida Press
Hea nõu
8. detsember 2018, 06:00

7 tuntud soovitust külmetushaiguste kohta, mis ei pea paika

Kuidas püsida viirustehooajal terve? Isegi kui su ema ja sõbrad kordavad neid soovitusi heade kavatsustega, peaksid teadma, et need ei pea paika.

Joo kaheksa klaasi vett päevas, sest lisaks kõigele muule aitab vesi ära hoida nohu, paneb sind end hästi tundma ning hoiab energiataseme kõrge. Miks just kaheksa klaasi? See on puhas vale, kirjutab Women´s Health. Sest peab arvestama, et lisaks puhta veena sisse joodavale sisaldab ka toit vett. Lisaks ei saa teadlaste hinnangul keegi väita, et just nii palju vett hoiab kellegi terve. Inimese veevajaduse määravad lisaks ainevahetusele ka keskkonnatingimused ja kehaline aktiivsus.

Sa jääd haigeks, kui ei kuivata juukseid enne väljaminekut. Kui lähed pärast duši all käimist kiirustades välja, jättes pea kuivatamata, võid sa tunda küll jahedust, kuid see ei tee sind kohe haigeks. Ainus viis külmetus- või gripiviirust endale külge saada on puutuda kokku neid edasi kandvate viirustega. 

Sa pead regulaarselt kaks korda päevas kakama. Tegelikkuses on inimese normaalne kakamisvajadus kolm korda päevas kuni kolm korda nädalas, sõltuvalt sellest, kui palju vedelikku inimene sööb, kui palju kiudaineid tarbib ja kas ta neid üldse sööb. Enamik inimesi käib vetsus siiski kord päevas. Kakamisele peab tähelepanu pöörama vaid siis, kui sa teed seda sulle tavapärasest harvem või sagedamini, sellega kaasneb valu või veritsus, kõhulahtisus või – kinnisus.

Sa pead öösel magama kaheksa tundi. Nagu kaheksa klaasi vee reegel, ei tööta ka see kõigi puhul. Rahvusvaheline uneuuringute instituutki soovitab täiskasvanuile seitse kuni üheksa tundi und ööpäevas, et organism jõuaks end piisavalt taastada ning viirustele vastu panna. Samas on inimesi, kellele piisab viiest tunnist, teised jälle vajavad üheksa tundi und.

Sa pead keha pidevalt mürkidest puhastama. Mõnes mõttes on maksapuhastus hea, sest sel ajal sööd sa vaid tervislikke roogi ning ainevahetus töötab paremini. Kuid hulluks ei maksa sellega minna ning parim viis oma keha kahjuliku eest kaitsta on vältida liigsöömist ja –joomist, suitsetamist, punase liha ja rafineeritud toodete söömist, suhkru ja küllastunud rasva kasutamist.

Sa pead vältima süsivesikuid. Siiski – süsivesikud ei ole meie vaenlased. Need ei tee inimest paksuks, vaid liiga palju süsivesikuid ajab inimese rasva. Seega tasub meeles pidada mõõdukust ja tasakaalustatust kõiges, ka toitumises.

Käsi tuleb pesta kindlasti antibakteriaalse seebiga ning neid tuleb desinfitseerida.  Sind kaitseb ka see, kui pesed sageli käsi tavalise seebiga.