Isegi 10-15 haigestumist aastas ei pruugi tähendada, et väikelaps on nõrga immuunsüsteemiga. Foto: Vida Press
Lapsed
7. detsember 2018, 16:29

PEREARST VIIRUSHAIGUSTEST: lasteaiaealisel on isegi 10–15 haigestumist aastas tavapärane (3)

Perearst Triinu-Mari Ots mõistab, et lapse haigust on vanematel raske taluda, kuid paraku põevad lasteaia- ja ka algklassilapsed viirushaigusi väga sageli.

„Lasteaiaealisel on isegi 10–15 haigestumist aastas tavapärane ega pruugi tähendada, et tal on tõsine krooniline haigus või immuunsüsteemi nõrgenemine. Pigem on põhjus selles, et lapse immuunsüsteem alles kujuneb välja,“ selgitab perearst.

Ülemiste hingamisteede viirushaiguste puhul spetsiifilist ravi pole, vaid tuleb sümptomeid leevendada.

  • Ninakaebuste puhul võib beebidel ninast sekreeti eemaldada, nii neile kui ka suurematele lastele sobivad soolalahuse spreid või tilgad ning jahe inhalatsioon. Kuuma auru tänapäeval suure põletusohu tõttu ei tehta. Suurematel lastel võib lühikest aega kasutada tursealandajaid.
  • Ka soe jook, näiteks tee meega on üle aastastele lastele igati asjakohane.
  • Niisutavad ja valu leevendavad imemistabletid ei toimi küll kuidagi viirusele, kuid aitavad kurku niisutada ja leevendavad ärritust.
  • Kõrvavalu korral tuleb võtta ibuprofeeni või paratsetamooli. Sellise raviga sageli kõrvavalu ja mittemädane keskkõrvapõletik taanduvadki. Kui valu püsib üle kolme päeva, lisandub palavik ja lapsel on üldine halb enesetunne, peab teda perearstikeskuses näitama.
  • Uuringud on näidanud, et tsink, punane päevakübar ega suures annuses C-vitamiini võtmine ei kiirenda haigusest paranemist. 
  • Üks väheseid asju, mida soovitab ka tõenduspõhine meditsiin, on jaheda aru hingamine auruaparaadi ehk nebulisaatoriga. Kõige parem on külm aur soolalahusega, kuhu saab vajadusel lisada ravimeid. 
  • Peamine, mida lapsevanem saab teha, on vaktsineerida ennast, oma lapsi ja lähedasi gripi vastu. Gripil on oluliselt tõsisemad tagajärjed kui sagedasti kimbutavatel muude viiruste põhjustatud köhal-nohul.