Meessoost sünnitusabi arst armastas teha pikki mittevajalikke vaginaalseid ja anaalseid läbivaatusi.(Pilt on illustratiivne.) Foto: Vida Press
Keha
11. detsember 2018, 12:56

NILBE TÜÜP: meessoost sünnitusabi arst ahistas naisi seksuaalselt üle 20 aasta (5)

17 naist süüdistavad Columbia ülikooli ja sellega seotud haiglaid, et need lubasid üle 20 aasta töötada oma süsteemis nilbel arstil, kes ahistas naisi seksuaalselt väga mitmel viisil.

Sünnitusabiarst Robert Hadden mõisteti kahe naise seksuaalse ahistamise eest süüdi 2016. aastal ja ta kaotas arstilitsentsi. Vanglakaristust talle ei määratud.

Nüüd on 17 naist esitanud süüdistuse haiglasüsteemi vastu, mis võimaldas mehel alates 1993. aastast korduvalt naisi seksuaalselt rünnata ja ahistada - nii rasedaid kui mitterasedaid, kirjutab CNN. Süüdistuses öeldakse, et haigla juhid ja muu personal oli aastakümneid teadlik arsti nilbest käitumisest, kuid nad varajasid seda. 

Meesdoktor armastas naisi väga pikalt katsuda ning tegi ebavajalikke vaginaalseid ja anaalseid läbivaatusi, sageli ilma kinnasteta. Arst olevat armastanud teha ka väga põhjalikke, kuid meditsiiniliselt mittevajalikke rindade kontrolle. Talle meeldis esitada naistele küsimusi seksuaalelu kohta, näiteks kas nende seksipartner on võimeline neid rahuldama.

Haddenit süüdistatakse muu hulgas selles, et ta olevat korduvalt lakkunud läbivaatuse ajal patsientide vagiinat. „Sellel mehel pole piire," ütles naiste advokaat.

Nilbe doktor tegi ka siivituid kommentaare, näiteks ütles ta ühe naise rindade kohta: „Sa näed välja nagu pornostaar.”

Kunagi temaga koos töötanud meditsiiniõde kaebas juba 1990. aastate algul, et doktor katsus üht patsienti ebasobival viisil, aga tal paluti vaikida ja mitte tekitada doktorile probleeme. „Sellised superkiskjad ei saa tegutseda ilma neid toetavate asutusteta," ütles nüüd naiste advokaat. 

Naised arvavad, et asutused, kes selliseid tüüpe palkavad ja hoiavad, peavad vastutama. Haigla on ju koht, kus peaks inimeste eest hoolitsema

Columbia ülikool ütleb, et Hadden ei tööta neil enam aastast 2012 ja nad ei kommenteeri pooleliolevat kohtuasja.