Johann sündis raske südamerikkega.Foto: Erakogu
Lapsed
14. detsember 2018, 08:35

Kaasasündinud südamerikkega pisipoiss sai Lastefondi annetajate toel kodusele ravile

Kaasasündinud südamerikkega Johannile implanteeriti proteesklapp, mille tõttu vajab ta püsivalt ravimit, mille annustamine sõltub vere hüübivusnäitaja tasemest.

Spetsiaalne analüsaator ja mõõtmiseks vajalikud testiribad ei kuulu aga Eesti Haigekassa poolt kompenseeritavate vahendite nimekirja ja seega vajas laps kodusele ravile saamiseks heade annetajate tuge.

Kaheaastasel Johannil on mitraalklapi düsplaasia ja raske klapipuudulikkus. Poissi on ravitud kirurgiliselt, mille käigus implanteeriti talle proteesklapp. Proteesklapi tõttu vajab laps püsivat ravi vere hüübimist vähendava ravimiga, mille annustamine sõltub vere hüübivusnäitaja INR tasemest. Selle kontrollimiseks on lapsele vaja koju soetada INR mõõtmise analüsaator ja testiribad. Nimetatud vahendeid ja mõõtmiseks vajalikke testiribasid aga Eesti Haigekassa ei kompenseeri.

Et laps saaks kodusele ravile, toetas TÜ Kliinikumi Lastefond heade annetajate toel Johannile vajaliku analüsaatori ja esmaste testiribade ostu 826 euroga. Pere või kohaliku omavalitsuse hilisemaks osaluseks jääb aparaadi kasutamiseks edaspidine testribade ostmine.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves nendib, et kui laps vajas niivõrd olulist aparaati ravimidoosi õigeks manustamiseks, siis ei olnud Lastefondi nõukogul aitamise osas kahtlustki. “Loomulikult otsustasime toetada. Kuidas oleksimegi saanud teistsugust otsust teha? Lastefond ja head annetajad hoolivad laste tervisest ja leiavad alati aitamiseks võimaluse.”

Lisainfo lapse ja annetusvõimaluste kohta: https://www.lastefond.ee/lapsed/toetame-kaasasundinud-sudamerikkega-johanni/