Mürarikas keskkond tekitab lastel stressi, mis hiljem võivad avalduda käitumis- ja keskendumishäiretena.Foto: Vida Press
Lapsed
14. detsember 2018, 12:06

TERVISEAMET: liigne müra ja valjud helid üritustel võivad tekitada käitumishäireid

Terviseamet soovitab pühadeürituste korraldajatel jälgida helivõimendussüsteemidest põhjustatud helirõhu taset, eriliselt hoolikalt tuleb jälgida lasteürituste mürataset.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Natalja Šubina sõnul on kõige enam ohustatud lapsed, sest nad ei oska alati hinnata või väljendada mürast tekkivaid ebameeldivaid emotsioone ja aistinguid ega saa tõenäoliselt ruumist ka iseseisvalt lahkuda.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel võivad ehmatavad valjud helid ja pikaaegne viibimine mürarikkas keskkonnas tekitada lastes stressi, mis hiljem võivad avalduda käitumis- ja keskendumishäiretena.

„Laste tervise kaitsmine on usaldatud täiskasvanutele. Juhime lasteürituste korraldajate tähelepanu vajadusel jälgida  keskkonna helirõhu taseme nõudeid,“ ütles Šubina.

Eestis tohib lastele ettenähtud ürituse helirõhu keskmine ehk ekvivalenttase olla kuni 90 dB, kinodes on helirõhu soovitusliku ekvivalenttaseme ülempiir 85 dB(A). Helirõhu maksimaaltase ei või ületada 115 dB piiri.

Avalikus kohas on keelatud tekitada teist isikut oluliselt häirivat müra, häirivuse hindamisel lähtutakse keskmisest objektiivsest isikust ja eesmärgist, milleks avalikku kohta kasutatakse. Avalikuks kohaks loetakse ka ehitist, ruumi või selle osa.