Eesti arstid koos kolleegidega Keenias Chaaria Cottolengo Mission Hospitalis. Tagumises reas keskel Eesti meeskonna juht Jüri Teras. Foto: Erakogu
Uudised
14. detsember 2018, 13:13

EESTI ARSTID KEENIAS: lapsi kannatamas näha on kõige valusam (10)

Eesti arstid saabusid tagasi Keenia ühest vaesemast piirkonnast. "Inimesed rändavad päevi, et jõuda Chaariasse, kus neil on vähegi lootust saada taskukohast arstiabi," kirjutatakse Eesti Arstid Aitavad Maailma Facebooki-lehel.

Muul ajal Põhja-Eesti Regionaalhaiglas tööötavad kirurgid olid meditsiinimissioonil Keenias kaks nädalat. Eesti meeskonna juht oli Jüri Teras.

Humanitaarorganisatsiooni Eesti Arstid Aitavad Maailma kirurgid opereerisid  peamiselt kasvajaid ja koolitasid kohalikku meditsiinipersonali.

"Inimesed rändavad päevi, et jõuda Chaariasse, kus neil on vähegi lootust saada taskukohast arstiabi," kirjutatakse Eesti Arstid Aitavad Maailma Facebookilehel.

"Rändavad jalgsi, hääletades, rattaga, minibussidega, mis pilgeni pungil, saatjaks malaaria, aneemia ja alatoitumus. Alles eile oli uudis kohalikus meedias, et maanteel hukkus bussi laupkokkupõrkes veokiga paarkümmend inimest. Enamus keenialasi ei saa endale lubada pealinna hindasid, saati veel peeneid kliinikuid.

Iga kuu tulevad siia Chaariasse ka uued vabatahtlikud arstid, õed, et hoolida, aidata. Kui meile tundub, et rügame meeleheitlikult opitoas, siis samuti teevad seda meid aitavad õed või Hanna, too vabatahtlik EMO arst Inglismaalt, kes päevaga peab kõigi osakonna 95 haigega tegelema ja seda põhjalikult, sest tervenema peab kiiresti ja efektiivselt, homme vajavad juba uued haiged voodit või õigemini ühte serva sellest. Siin on tavaline, et haiglavoodit jagatakse kellegagi, veidi tervem hoolitseb siis väetima eest. 

Siin saab reaalselt aru, mida tähendab aidata abivajajaid nende kodumaal. Ka need noored arstid Itaaliast, kes siin toimetavad, tean, et ka nemad ei lähe kunagi jaburate plakatitega kodulinna keskväljakule karjuma, nõudes mustadele ukse näitamist. Nad tulevad parem omast vabast ajast siia Chaariasse või lähevad teistesse sarnastesse kohtadesse ning teevad midagi reaalset, käegakatsutavat. Aitavad. 

Lapsi kannatamas näha on kõige valusam - põletushaavadega, murdudega, kasvajatega, malaariaga. Kui on vihmaperiood, siis on malaaria ja teised infektsioonid, muul ajal lisaks veepuudus ja nälg. Lapsed tulevad operatsioonilauale vaikides, nad ei nuta, aga on kui pisikesed täiskasvanud, kelle silmades ei ole enam rõõmu."