Juba enne pidulauda istumist on kasulik teha endale reegel, mitu pokaali või pitsi on sinu tänane norm. Foto: Vida Press
Toiduuudised
17. detsember 2018, 13:57

TOITUMISNÕUSTAJA: 6 toimivat nippi, mis päästavad sind sel aastal ülesöömisest (4)

Miks tunduvad eesseisvad pühad nii mõnusad? Sest eelmistest on piisavalt kaua aega möödas  ja sa ei mäleta enam, kui raske oli kõike head ja paremat seedida.

Kuidas sel korral ülesöömisest pääseda, õpetab FreshGO toitumisnõustaja Teele Teder.

Aeglaselt söömine. Kõige parem nipp ülesöömist vältida on süüa aeglaselt. Mälu kõiki suutäisi vähemalt 20 korda ja imestad isegi, kui vähesest kõhu täis said.

Istumine. Liigu ringi ja kui istumisest ei pääse, istu vahepeal kuskil mujal kui söögilaua taga.

Magustoit. Kuna magu on juba õhtu jooksul niigi suure koormuse saanud, võiks magustoidu hommikuks jätta. Nii on ka ärgates midagi, mis silma särama paneb, ning tõenäoliselt jõuab keha söödud kalorid päeva jooksul ka ära kulutada. Kui su lauakaaslased hakkavad sind mõjutama, et võtaksid ikka ka magustoitu, siis ütle neile, et naudid hommikul seda palju rohkem kui praegu, kui kõht on juba niigi täis.

Alkohol. Kui oled otsustanud ka alkoholi tarvitada, siis tee endale juba enne pidulauda istumist reegel, kui mitu pokaali või pitsi on sinu tänane norm. Kui tead, et täna üle kahe pokaali punast veini ei saa, jood sa neid palju aeglasemalt ning naudid rohkem.

Motivatsioon. Kui pidulaual juhtub olema enneolematult palju ahvatlusi, millele on raske vastu panna, siis mõtle endale preemia välja -  kui ma täna söön mõõdukalt, võin endale homme osta selle seeliku, mida olen kaua tahtnud, või käekoti-mantli-kõrvarõngad, millest olen kaua unistanud.

Mõtle, mis teeb sind õnnelikuks. Kõige parem nipp, mis töötab igal ajal, on mõelda enne toidu taldrikule tõstmist, kas see teeb sind õnnelikumaks. Proovi ette kujutada, kuidas sa ennast pärast selle koogitüki söömist tunned. Kas sul on pigem süümepiinad või on see tükk just see, millest oled kaua unistanud? Ja toimi vastavalt.