Leetrid algavad enamasti kõrge palavikuga, mõne päeva pärast lisandub lööve. Foto: Vida Press
Uudised
18. detsember 2018, 13:01

LEETRIPAANIKA SOOMES: täpne nakatunute arv pole teada (5)

Soome terviseinstituut (THL) teatas  uutest leetrijuhtumitest Pohjanmaa maakonnas Pietarsaaris. Nakatunud on inimesed, kes olid koduses karantiinis, kuna nad olid puutunud kokku leetrihaigega.

Tervishoiuametnike sõnul pole nakatunute täpne arv teada. Nakatunud polnud vaktsineeritud. Nakkuse said nad lapselt, kellel diagnoositi leetrid novembrikuus, kirjutab Helsingin Sanomat. Juba siis ennustati, et oodata on uusi nakatumisi ja kardeti epideemia puhkemist. Lasteaiaealine laps oli vaktsineerimata ja sai nakkuse tõenäoliselt perereisilt välismaalt.

Laps elab Luoto vallas, kus vaktsineerituse tase on vaid 75 protsenti, kuid leetrite vältimiseks peaks vaktsineerituse tase olema 95 protsenti. Selles vallas elab kõige rohkem vaktsineerimata lapsi, kirjutab Iltalehti.

THLi hinnangul polnud uued nakatumised üllatus, sest leetrid on väga nakkavad.

Möödunud nädalal kirjutas Soome meedia leetritest Tamperes, kus haigestus kolm täiskasvanut. Esimesena haigestunud inimene sai nakkuse Poolast. Ta jõudis käia 25. novembril ka rahvarohkel jumalateenistusel, kus puutus kokku umbes saja inimesega. Ilmselt polnud tema haigustunnused veel avaldunud.

Leetrid on ohtlikud

Inimestel, kel ilmnevad leetritele viitavad nähud, soovitatakse võtta kohe ühendust tervishoiuasutusega - ka siis, kui haigus kulgeb kergemalt. Haigestunutel on sageli kõrge palavik ja hingamisraskused ning silmad on valgustundlikud. Lööve ilmub 3-5 päeva pärast ja kestab enamasti nädala. 

Arstid hoiatavad, et leetrid võivad olla ohtlikud ka muidu tervele inimesele ja selle tüsistused võivad olla väga rasked (kopuspõletik, entsefaliit jt). Leetrid nõrgendavad  immuunsüsteemi, inimesed võivad kergemini haigestuda ka teistesse nakkushaigusesse isegi veel viis aastat pärast leetrite põdemist.

Nakatumised on  Soomes kaasa toonud vaktsineerimislaine. Arsti poole pöörduma julgustatakse ka vaktsineerimata inimesi, rõhutades, et nad ei saa selle eest karistada. 

THLi hinnagul pole Soome kolmes eri paigas ilmnenud leetrite juhtumid omavahel seotud - kõigil juhtudel nakatuti välismaal. Soome tervishoiuasutused on valmis, et tulemas on uusi nakatumisi.