ITK radioloog-vanemarst Eve Kelk, Helsingi Ülikooli nukleaarmeditsiini professor Kalevi Kairemo ja ITK nukelaarmeditsiinikeskuse juhataja Anne Poksi. Foto: ITK
Uudised
20. detsember 2018, 15:31

Ida-Tallinna Keskhaigla alustas uut tüüpi ravi kaugelearenenud eesnäärmevähiga patsientidele (4)

Ida-Tallinna Keskhaigla alustas täna Eestis esimesena uut tüüpi ravi kaugelearenenud eesnäärmevähiga patsientidele.

Sama meetodit kasutatakse Põhjamaades veel vaid Soomes. Esimest isotoopravi protseduuri 177Lu-PSMA-ga oli Ida-Tallinna Keskhaiglas  nõustamas ja toetamas nukleaarmeditisiini professor Kalevi Kairemo Helsingist.

Uut tüüpi ravist on eriti suur abi patsientidele, kellel esineb haiguse progressioon vaatamata pidevale hormoon- ja keemiaravile või kes keemiaravi enam ei talu selle kõrvaltoimete tõttu.

177Lu-PSMA ravim manustatakse veeni, patsient pääseb haiglast koju ravijärgsel päeval. Ravi korduste arv ning sagedus on individuaalne, see sõltub patsiendi seisundist ning ravi efektiivsusest. .

Ida-Tallinna Keskhaiglas tegeleb eesnäärmevähi raviga multidistsiplinaarne meeskond, kuhu kuuluvad uroloogid, onkoloogid, patoloogid, radioloogid ning nukleaarmeditsiini- ja kiiritusravi arstid.

 Eestis haigestub Vähiregistri andmetel igal aastal eesnäärmevähki üle 1000 mehe. Enamikul avastatakse haigus enne, kui see on jõudnud levida eesnäärmest kaugemale ning suure tõenäosusega õnnestub sellistel patsientidel raviga terveneda. Seevastu kaugele levinud eesnäärmevähki täielikult välja ravida pole võimalik, mistõttu oma ülejäänud elu vältel kasutatakse haiguse kontrolli all hoidmiseks erinevaid raviviise.

Kaugele levinud eesnäärmevähk annab tavaliselt siirdeid luudesse ja lümfisõlmedesse, harvem kopsu, maksa jt organitesse, mistõttu rakendatakse sageli  hormoonravi ja keemiaravi. Kui kaugsiirdeid on vähe, võidakse lisaks kasutada välist kiiritusravi. Luusiirete korral kasutatakse ühe ravimeetodina ka radioaktiivseid preparaate, mis osaledes luu ainevahetuses, liiguvad kasvajarakkude vahetusse lähedusse ja suudavad nende kasvu pidurdada või lausa surmata.

Pehmetesse kudedesse – lümfisõlmedesse, maksa, kopsudesse – levinud eesnäärmekasvajate raviks aga siiani radioaktiivset raviainet olemas ei olnud.