Leetrid on ohtlik haigus: see kulgeb kõrge palaviku ja lööbega. Foto: Vida Press
Lapsed
27. detsember 2018, 14:20

Leetritesse haigestumine on Euroopas järsult tõusnud, sest vaktsineerimisvastased on aina häälekamad (24)

Kasvav vaktsineerimivastane liikumine, mida võimendab sotsiaalmeedia ja toetavad populistlikud poliitikud, paneb elusid ohtu. See on viinud Euroopas leetritesse haigestumise järsu tõusuni.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel jõuab tänavu haigestumiste arv 60 000-ni – seda on kaks korda enam, kui oli Euroopas möödunud aastal, kirjutab The Guardian. See on selle sajandi kõige suurem arv. Leetritesse on tänavu surnud juba 72 inimest - kaks korda rohkem kui möödunud aastal.

Vaktsineerimisvastaste arvamusi võimendab sotsiaalmeedia ja neid toetavad ka parempoolsetest populistidest poliitikud, kes panevad kahtluse alla meditsiiniautoriteetide arvamuse.

Euroopa Liidu tervishoiuvolinik Vytenis Andriukaitis süüdistab parempoolseid  populistlikke poliitikuid vastutustundetuses, sest nad levitavad valeuudiseid ja õhutavad kahtlusi.

Endine südamekirurg Andriukaitis ütles, et ta on väga mures. Ja mitte ainult tema, vaid ka epidemioloogid, lastearstid, infektsiooniarstid ja paljud tervishoiujuhid. Tema arvates on kujuteldamatu, et leetrid põhjustavad inimeste surma – et lapsed surevad leetrite tõttu.

Parempoolsed populistid nii USAs, Itaalisas, Poolas kui Prantsusmaal toetavad vaktsineerimisvastaseid ja rõhutavad vanemate õigusi oma last mitte vaktsineerida. Teatud poliitikud toetavad neid, kui see toob neile hääli. 

Levitatakse väärinfot

Kuid andmed näitavad väga tihedat seost vaktsineerituse taseme ja leetripuhangute vahel. Näiteks viis vaktsineerituse taseme järsk langus Prantsusmaal aastal 2010  leetritesse nakatumise tõusuni järgmisel aastal. Kui Itaalias langes aastal 2014 vaktsineerituse tase, tõusis leetritesse nakatumiste arv kuus sadadeni. Rumeenias langes aastaks 2014 vaktsineerituse tase alla 90 protsendi. Tagajärjeks oli fakt, et aastal 2017 nakatus Rumeenias leetritesse iga kuu üle tuhande inimese.

Parempoolsed populistid väidavad, et nad on globaliseerumise ja kasuahnete suurkorporatsioonide vastu. Nad lisavad justkui usaldusväärsust sotsiaalmeedias levivatele valeuudistele: näiteks et ravimifirmad levitavad ise rahva seas viirust, et siis saaks vaktsiine müüa.

Andriukaitis peab seda väga ohtlikuks. Paljud vaktsineerimisvastased on pääsenud juba parlamentidesse ja ka mõne riigi valitsusse. Tervishoiuvolinik küsib, kas inimesed on valmis nende tehtud otsusteks, mis põhinevad väärinfol, või otsusteks, mis põhinevad tõenduspõhisel infol.

Maailma Trevishoiuorganisatsiooni spetsialisti Lisa Menningu hinnagul on vaktsineerimine muutunud poliitiliseks teemaks, mida teatud huvigrupid kasutavad ära oma huvides.

Tervishoiuorganisatsioonid otsivad viise, kuidas veenda inimesi vaktsineerimise vajalikkuses.