Traagiline uusaastaöö: ilutulestikurakett hävitas Nurmiko aiandiFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
2. jaanuar 2019, 17:04

GALERII | Nurmiko aiandi pere: meie elutöö põles maani maha, aga politsei seda ei uuri! (163)

„Meie uus aasta algas võimsalt, üks signaalrakett hävitas kogu meie pere elutöö,” jagab Nurmiko aiandi perenaine Reeli Ungerson oma kurbust sotsiaalmeediapostituses.

Nurmiko aianduskeskuse omanikke tabas uusaastaööl valus löök. Perele kuuluv aianduskeskus süttis õhku lastud raketist ning põles mõne tunniga maani maha. Päästjatel õnnestus säästa vaid tööstushoone.

Eesti üks vanemaid ja suuremaid aiandusfirmasid Nurmiko aiand on pereettevõte, mis Reeli Ungersoni sõnul on oma kätega ehitatud ja südamega loodud. „Minu üleskutse oleks piirata rakettide ja ilutulestiku kasutamist,” ütleb Reeli Ungerson. „See on väga valus lugu. Üks rakett võib hävitada kogu teise inimese elutöö."

Nurmiko aianduskeskuse peremees Kristjan Ungerson nendib, et hetkel ei uuri traagilist juhtumit keegi. „Keegi ei uuri. Politsei ei uuri, kuna tegemist oli igatepidi lubatud tegevusega. Raketti tohib lasta. Huvitav on see, et kui sa paned kellegi ei teise maja põlema, kas siis ka ei uurita?”

Tuli levis minutitega

Õõvastav teade, et pere ettevõtte on põlema lahvatanud, jõudis Ungersonideni kohalike inimeste kaudu. „Siin rahvast liikus. Mitmed möödujad nägid, kuidas sealtsamast naabermajast lasti rakett välja ja see rakett kukkus aiandi katusele. Kui rakett katusele maandus, levis tuli hetkega ümberringi.”

Ungerson selgitab, et samal hetkel tuli ka Saku poolt auto, mis jäi juhtunut märgates seisma. „Nemad helistasidki häirekeskusesse.” Päästjatel kulus kohalejõudmiseks kõigest viis minutit, ent tuli levis kiiresti. Kaasa aitas tuuline ilm. „Kõik oli hetkega leekides,” sõnab aiandi peremees.

Halva asja juures on hea vähemalt seegi, et ettevõttel oli olemas kindlustus. Kui suurt kahju uusaastaööl lahvatanud punane kukk tekitas, Nurmiko omanik praegu öelda ei tihka. „Seda summat ei ole me kellelegi välja öelnud. Kõik on alles nii algjärgus.”

Ungerson nendib, et 10 000 ruutmeetrit kasvuhooneid on täielikult hävinud ja ülejäänu paksu tahmaga koos. „Teises kasvuhoones on kaup tahmaga kaetud ja müügiks kõlbmatu,” selgitab mees. „Praegu tegeleme tehnilise poolega, vaatame, mida päästa annab. Kogu katlamaja kompleks seisab, ei tea veel, kas see läheb enam käima või ei lähe. Kui ei lähe, siis on kahju kordades suurem. Praegu on külm ja torud lähevad jäässe.”

Äritegevus on tänaseks täielikult seiskunud, Nurmiko aiandis töötanud paarkümmend inimest on saadetud sundpuhkusele. „Eile ei saanud siin üldse hingata, hakkas seest kõrvetama,” ohkab hävinud aiandusettevõtte omanik.

Nurmiko oli üks suurimaid aiandeid Eestis. „Meie turuosa oli üle poole,” sõnab Ungerson. Küsimusele, kuidas see edaspidi lillehinda mõjutab, vastab mees, et mõjutab kindlasti.

Päästetööd kestsid üheksa tundi

Põhja päästekeskuse kommunikatsioonijuht Jane Gridassov sõnas Õhtulehele, et 1. jaanuaril kell 00.18 sai häirekeskus teate tulekahjust Saku vallas Juuliku külas. Päästjate saabudes põlesid Juuliku teel Nurmiko aianduskeskuse kasvuhoonete kompleks, euroalused ja plastikkastid.

Kustutustöid raskendas tugev tuul. Päästjatel õnnestus siiski ära hoida tule levik kasvuhoonete kõrval asunud tööstushoonele. Päästetööd lõppesid 1. jaanuaril kell 09.51. Õnnetuses keegi viga ei saanud.

„Kompleks, kus oli tulekahju, sai ikkagi väga suuri kahjustusi ning vajab ilmselt uuesti ehitamist,” lausus Gridassov. „Esialgsetel andmetel sai tulekahju alguse ilutulestikust.”

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Marie Aava sõnul politsei juhtunut ei uuri, sest seni kogutud andmetel sai tuli alguse ilutulestikuraketist, mille tuul kandis hooneni.

Pürotehnikaõnnetuste tõttu kutsuti Tallinnas aastavahetusel kiirabi neljal korral. Sealhulgas sai tõsisemalt haavata meesterahvas, kes Tallinnas Mustamäel laskis rõdult raketti, kuid vigastas kätt, kui pürotehnika tal käes plahvatas.

Ilutulestiku raketiga sai viga vähemalt kuus inimest

Siim Randla

Päästeamet sai aastavahetusel üle Eesti kokku 104 väljakutset. Kogu riigis oli aastavahetusel 56 tulekahjudega seotud päästesündmust. Päästeameti vastutava korrapidaja sõnul keegi tulekahjudes ei hukkunud, küll aga said inimesed vigastada pürotehnika kasutamisel.

Tallinnas sai viga neli inimest. Kolm minutit pärast südaööd laskis 59aastane mees Mustamäel Tammsaare teel korteri rõdult raketti, see plahvatas tal paremas käes ja vigastas ühte sõrme. Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul viidi mees haiglasse. 20 minutit hiljem sai 30aastane mees Vabaduse väljakul lastud raketist silmavigastuse ja vajas samuti haiglaravi. Kell 0.22 vigastas rakett inimese silma ka Mustamäel. „Patsient oli joobes ja kiirabist keeldus. Ta pöördub ise arsti poole,“ ütles Adlas Õhtulehele. Kell 0.36 tabas rakett 59aastast meest näkku Randla tänaval. Temagi viidi haiglasse. Lisaks neile sai Narvas ilutulestiku raketiga näovigastusi 12aastane poiss ning Elvas vigastas meesterahvas ilutulestiku raketiga käe mitut sõrme.