Vahemere dieet on pigem elustiil - see tähendab ka toidu nautimist, söömist koos pere ja sõpradega. Foto: Vida Press
Hea nõu
27. oktoober 2019, 12:00

NII VÕTAD ALLA JA OLED TERVE: see dieet valiti parimaks aastaks 2019 (9)

Kuidas saada kaalust alla -  aga nii, et see ei rikuks tervist? Missugune toitumiskava valida?

Portaal About U.S. News & World Report valis parimaks dieediks aastaks 2019 Vahemere dieedi.  Spetsialistid analüüsisid 41 toitumiskava. Dieete hinnati näiteks selle järgi, kui kerge on seda järgida, kas see on turvaline, kas see aitab ennetada diabeeti ja südamehaigusi. Vahemere dieet sai üldvõidu, kuid juhtis ka mitmes alamkategoorias, näiteks leiti, et see on parim dieet diabeetikutele ja seda on kõige kergem järgida.

Foto: Pexels

Kõrge koht pole üllatav, sest arvukad uuringud on tõestanud, et Vahemere dieet vähendab diabeeti haigestumise riski, aitab hoida vere kolesteroolisisalduse korras, aitab ära hoida mälukaotust ja depressiooni jm.

Uuringud on näidanud, et päikseliste Vahemere maade elanikel on tugevamad luud ja tervem süda ning nad elavad kaua. Ja muidugi on Vahemere dieedi abil hea alla võtta. Ehkki kreeklased, hispaanlased, prantslased ja itaallased söövad erinevalt, on põhimõtted sarnased. 

Foto: Pexels

Vahemere dieet koosneb lihtsatest toitudest. Süüakse palju taimseid roogi, juur- ja puuvilju, täisteratooteid, ubasid ja seemneid. Süüakse ka muna, piimatooteid ja kanaliha, aga üsna väikestes portsjonites. Väga oluline on külmpressitud oliiviõli. Teisi rasvu, näiteks võid süüakse harva.

Oluline on seegi, et Vahemere dieet polegi niivõrd dieet, vaid elustiil. See tähendab ka söömist koos sõprade ja perega, suhtlemist ja toidu nautimist.

Seda tüüpi toitumine mõjutab tervist väga sügavalt, arvavad eksperdid. Vahemere dieet hoiab nii vaimset kui füüsilist tervist ning aitab vältida paljusid kroonilisi haigusi. 

Hea on seegi, et Vahemere dieet pole liiga range – selle juurde käib ka klaasike veini.