Uus seade, mis peaks aitama avastada hingeõhust, kas inimene põeb vähki. Fotol seadme loonud firma Owlstone Medicali juht ja asutaja Billy Boyle.Foto: Vida Press
Uudised
4. jaanuar 2019, 12:44

MURRANG VÄHI AVASTAMISES? Hingeõhk võib reeta, et põed vähki (8)

On teada, et teatud haigused muudavad ka keha lõhna. Nüüd algasid Suurbritannias kliinilised katsetused seadmega, mis peaks selgitama, kas hingeõhu järgi saab diagnoosida varakult vähki, kirjutab BBC.

Viimased uuringud on näidanud, et inimese hingeõhk võib viidata ka sellele, kas ta põeb vähki. Et seda teooriat kontrollida, on Suurbritannias loodud seade Breath Biopsy. Loodetakse, et seade aitab hingeõhust avastada vähile viitavaid molekule.

Katsetused viib läbi Cambridge`i vähiuuringute keskus kahe aasta jooksul. Uuringus osaleb 1500 inimest, kelle hulgas on ka kontrollgrupp, kuhu kuuluvad terved. Vähihaigetel palutakse hingata läbi seadme 10 minutit, et saada proov, mida  hakatakse laboris uurima.

Asja mõte on leida vahend, mis aitaks vähki varakult diagnoosiga, et haigust saaks varem ravima hakata.

Inglismaal avastatakse peaaegu pooled vähijuhtumid hilises staadiumis, kopsuvähkidest koguni 85%. Paljud kopsuvähihaigetest surevad aasta-paari jooksul, sest kui arst diagnoosib haiguse, on juba hilja.

Vähk diagnoositakse hilja mitmel põhjusel, näiteks kardavad inimesed vähiuuringuid, ei tunta piisavalt vähisümptomeid ja teatud vähkide puhul on puudus varajase diagnoosimise võimalustest. 

Suurbritannias diagnoositaks igal aastal 360 000 uut vähijuhtu. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel diagnoositi 2018. aastal maailmas hinnaguliselt  18,1 miljonit vähijuhtu.

Kui seade saab heakskiidu, saaksid seda kasutada perearstid lisaks vere- ja uriinianalüüsidele ning otsustada, kas patsient vajab veel uuringuid. 

Kuid kulub kaks aastat, enne kui tulemused selguvad. Uuring on paljutõotav, kuid patsiendid ei saa siiski loota, et seade tuleb lähiajal kasutusele.

Uuringu kaugem siht on välja selgitada, kas hingeõhu järgi saab eristada ka eri vähiliike.

Tegelikult pole teema teaduses uus. Paljud teadlased üle maailma on uurinud aastaid, kas hingeõhu järgi saaks avastada vähki, sealhulgas kopsuvähki.