Aparaat aitab väiksel Ranaril köhida ja ära hoida kopsupõletikke. Foto: Erakogu
Lapsed
8. jaanuar 2019, 09:13

4aastane poiss sai lastefondi abil köhimisaparaadi (1)

Lastefondi annetajate toel soetatud köhimisaparaat aitab 4aastasel Ranaril ennetada kopsupõletike teket.

Ranar põeb II tüüpi spinaalset lihasatroofiat - tema hingamislihased on nõrgad, köharefleks ebaefektiivne ja sekreedi väljutamine hingamisteedest raskendatud. Lihashaiguse tõttu ei jõua laps köhida ja seetõttu on ta korduvalt põdenud raskeid pika kuluga kopsupõletikke, mille tõttu on ta vajanud intensiivravi ning saanud nii enne kui pärast infektsioone hapnikravi.

Ranari raviarsti sõnul on köhimisaparaat lapse raviks tõestatult sobiv. Aparaat on mõeldud neile, kes ei saa köhida või efektiivselt röga väljutada. Seadme kasutamine stimuleerib kopsufunktsiooni, aitab eemaldada kopsudesse kogunenud röga, vähendab hingamisteede infektsiooni riski ja haiglaravi vajadust.

Ülemöödunud aastal sai Sotsiaalkindlustusametist aparaati ajutiselt rentida, nüüd aga mitte, kuna aparaat puudub abivahendite nimekirjast. 

Seega otsustas TÜ Kliinikumi Lastefond heade annetajate toel lapsele vajaliku abivahendi soetamist toetada ning kattis 95% ulatuses ehk 5643 euroga köhimisaparaadi maksumuse.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves on rõõmus, et Ranari pere oma murega fondini jõudis. “Kui meil on vähegi võimalik ühe aparaadi soetamisega parandada lapse heaolu ja kiirelt abi saamise võimalust, siis loomulikult teeme kõik, et aidata,” toob Ilves välja. “Oleme väga rõõmsad, et poiss ei pea enam nii sageli haiglasse minema ja saab kiirelt kodus abi.”