Enamikul inimestest ei teki tervisemuresid, kui uued riided kohe selga panna.Foto: Pixabay
Keha
4. august 2022, 12:00

OSTSID UUED RÕIVAD? Vaata, miks peaksid need enne kandmist kindlasti läbi pesema! (8)

Kas uued rõivad peaks pesumasinast läbi laskma, enne kui me need selga paneme? Või peaks lähtuma põhimõttest, et kokkupuude bakterite ja mustusega teeb meid tugevamaks ja tervemaks?

Allergoloogid ja nahaarstid soovitavad uued rõivad pigem läbi pesta, kirjutab terviseportaal BuenaVida. Sest enne, kui rõivad jõuavad meieni, on need käinud läbi paljudest kohtadest ja paljude käte vahelt. See aga tähendab, et neil võib olla nii tolmu, mustust kui baktereid. Pealegi toodetakse rõivaid sageli maades, kus hügieenile ei pöörata nii suurt tähelepanu kui Euroopas.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99

Kahjulikud on ka riidevärvid ja muud rõivaste valmistamisel kasutatud kemikaalid, mis on vähem kahjulikud, kui rõivad enne kandmist läbi pesta.

Enamikul inimestest ei teki tervisemuresid, kui uued riided kohe selga panna, kuid neil, kel on tundlik või atoopiline nahk, võivad läbi pesemata rõivad probleeme süvendada, tekitades nahapunetust, sügelust  ja ärritust.

Kindlasti peavad rõivad enne kandmist läbi pesema tundliku nahaga inimesed  ja muidugi on vaja läbi pesta beebide riided, kelle nahk on eriti õrn. 

Kas siis mantli peaks enne kandmist pesumasinasse panema? Nii hull asi siiski pole. Oluline on pesta käsitsi või pesumasinaga läbi rõivad, mis puutuvad  otseselt nahaga kokku, kindlasti näiteks aluspesu ja ujumisriided. Mõni ekspert arvab, et läbi peaks pesema ka T-särgid, püksid, kleidid ja seelikud. 

Põhimõtteliselt on võimalik läbipesemata aluspesust saada isegi tupepõletik, sest aluspesul võib olla baktereid ja kehaeritisi, mis pole silmaga nähtavad.