Ühe doonori veri võib aidata vähemalt kolme patsienti. Foto: Vida Press
Uudised
9. jaanuar 2019, 15:20

Ida-Tallinna Keskhaigla meedikud annetasid doonoripäeval pea ämbritäie verd

Täna oli Ida-Tallinna Keskhaiglas (ITK) järjekordne doonoripäev, kus meedikud kinkisid verekeskusele üheksa liitrit verd.

Kolme tunni jooksul käis head tegemas ligi 20 elupäästjat, ütles haigla kommunikatsioonijuht Marko Mägi. Pidades silmas hetkel valitsevat gripi- ja teiste viirushaiguste levikut, on see tema hinnangul igati arvestatav hulk, sest vere annetaja peab olema 18–60-aastane, kaaluma vähemalt 50 kg ning olema igati terve, puhanud ja söönud.

Iga heategija andis 450 ml verd, millega saab aidata vähemalt kolme patsienti. Seega läks ITK-st verekeskusesse  üheksa liitrit verd, millega saab abistada vähemalt 60 inimest.

Teist korda verd andnud klienditeenindaja Natalia ütles, et tuli verd annetama, sest inimesed vajavad seda. „Tahan inimesi aidata, loodan, et kellelgi läheb seda verd vaja, võib-olla päästab koguni mõne elu,“ ütles ta.

Psühholoog Elvira andis esimest korda verd. „Minu sõbrad teevad seda ja otsustasin ka doonoriks hakata. Töötan raviasutuses ja see tundub õige,“ ütles Elvira. „Kui inimene on terve, siis on väga normaalne sel viisil head teha.“

Hälis günekoloogiaosakonnast on olnud doonor aastakümneid. „Olen umbes 30 korda andnud verd, alustasin juba meditsiinikooli ajal 20 aastat tagasi. Meditsiinikoolis õppides tundus see põnev, nüüd on see juba harjumus. Kui tegeleme ise iga päev vereülekannetega, siis on see elementaarne,“ rääkis ta, lisades, et pärast vereandmist on hea tunne. „Kerge tunne on, võibolla on see psühholoogiline, aga kergem tunne.“